DELA

Brändö-Bjarne är kär i konkurrenten

Fakta / Bjarne Holmberg 60 år
Namn: Karl Georg Bjarne Holmberg.
Född: den 8 november 1948 på Brändö Torsholma.
Bor: i samma by.
Yrke: köpman vid K-Extra Einar Holmbergs Ab.
Familj: särbo Sol-Britt Grahn och hennes dotter Ann-Christin och dotterdotter Linnea, 7 år.
Födelsedagen: firas tillsammans med Sol-Britt som fyllde jämnt i våras. Det blir kalas med inbjudna gäster på ungdomslokalen Torsborg i Torsholma lördagen den 8 november.
De satt i samma bänkrad i åttan, sedan gick livet i lite olika banor och kringelikrokar. En nyårsafton för tio år sedan upptäckte de varandra på nytt och är sedan dess livskamrater och särbor.
– Men nej, vi kan inte prata jobb hemma vid köksbordet, säger Bjarne Holmberg. Alla trodde att Sol-Britt skulle komma över till min butik när vi blev ett par, men så blev det inte och vi är nöjda med läget som det är i dag.


Konkurrent
Särbon sedan tio år tillbaka, Sol-Britt Grahn, arbetar alltså på Brändö andelshandel, den största butiken i kommunen och värsta konkurrent till Holmbergs på Torsholma.
Bjarne skrockar lite vid tanken på hur det blev. Men alla verkar nöjda.
Han har på skärgårdsbors vis prickat in ett möte på Nya Åland inför födelsedagen innan färjan går hemåt igen. För att inte komma för sent drar han en snabb variant av sitt livs historia. Den skulle kunna sammanfattas i några ord: lanthandeln, älgar, frimärken, båtliv, byggande.


Kammarhandel
Bjarnes föräldrar, Einar och Sinikka, drev till att börja med kammarhandel i lillstugan på gården Nystu mitt i byn. Butiken fanns alltså i en kammare i huset. Så var det på många ställen runt om i Brändö på den tiden.
När Bjarne var åtta år, 1956, flyttades butiken till fastigheten Skeppkulla, som i dag heter Köpmansgården, sedan firman blev aktiebolag.
Familjen inredde sitt hem ovanför butiken i ett rum med hall och kök och ovanligt nog både centralvärme och vattentoalett.
1976 var det dags för nästa tillbyggnad, till största delen utförd av Bjarne själv. Bostadshuset nära butiken heter Tallbacka. Det är där han bor i dag.
Vid sidan om finns tre uthyrningsstugor och en bastu. Vem byggde? Jo, så klart Bjarne.


Lanthandel
Bjarne var köpman redan innan han föddes. Han har tre systrar och med den äldsta systern Berit Holmberg driver han butiken i dag.
– Det är en modern lanthandel, säger han. Jag säljer det som går att sälja.
Lagret byggde han ut 1983. Det verkar behövas.
Färskvarorna har systern hand om. Själv ansvarar han för järnvarorna, vvs, bränslet och målarfärgen.
– Vi har en färgblandare och kan mixa färgerna precis som i stan, säger han nöjt.


Butiksbåt
Under åren 1964 till 1983 körde han runt i Brändö, Houtskär och Iniö med en butiksbåt fullastad med varor.
– Det skapade kontakter som håller ännu i dag, konstaterar han. Våra kunder är köptrogna, men visst har jag förståelse för att man kan handla också på andra orter där utbudet är större. Men priserna är inte alla gånger jämförbara. Det är viktigt för oss att behålla alla kunder och dessutom spä på inkomsterna något med hjälp av turister och genomresande.


Över 40 älgar
Jakt och fiske är två stora fritidsintressen. Bjarne är aktiv i Brändö västra jaktvårdsavdelning som får skjuta 16 älgar i höst, 14 av dem är redan fällda.
– Genom åren har jag skjutit mer än 40 älgar, konstaterar han. Men vi har en god älgstam här. Vi har ett knep för att behålla tillräckligt med djur. Vi fäller tjurar och kalvar, men sparar på korna.


Samlare
Han är också en samlare av storformat. Han sparar på diverse ”skräp”, säger han själv, med ett skratt. Men samlarivern omfattar också frimärken.
Han är aktiv inom Lions sedan 1990 och har varit president två gånger, senast i fjol. Han har också varit zonordförande för hela Åland.
I politiken däremot, där är han tvärs emot vad pappa var, det vill säga ganska sval.
Men Bjarne har suttit i Torsholma ungdomsförenings styrelse i över 25 år, varav tio som ordförande.


Avloppen
Innan färjan går hinner han med några snabba uttalanden om dagens frågor:
– Bredbandet blir dyrt det och det producerar ingenting nytt.
– Brändö har ett fattigt näringsliv i dag. Mer verksamhet behövs överallt.
– Ett stort bekymmer är vår egen spillning, faktiskt. Avloppen måste ordnas, men det får inte bli orimliga kostnader. Informationen till oss i skärgården har inte varit så bra på just det här området.


Lite semester
Semester då? Tar du det?
– Jodå, jag hade en vecka i år, då var vi i Spanien. Och i fjol var jag ledig två veckor
Att fylla 60?
– Så länge man hålls på benen så är det väl helt okej.
Sedan är det hög tid att säga adjö för Bjarne ska ratta i väg mot Hummelvik och skärgårdsfärjan Alfågeln som för honom hem till det älskade Brändö Torsholma.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax