DELA

Benny har upplevt 16 länder på hojen

Namn: Benny Rainer Lindblom.
Född: 16 juli 1961.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Lastbilschaufför.
Intressen: Motorcyklar, resor och träning.
Familj: Särbon Marie-Louise i Dalarna, sönerna Joakim, 22, med flickvän och Niklas, 20.
Födelsedagen: Firas med öppet hus på lördag då det bjuds på smörgås och kaffe. Blommor undanbedes, men om någon vill ge något står en spargris framme för ett litet bidrag till mc-äventyret i Skottland nästa sommar.
Resefantasten Benny Lindblom sitter ute på altanen till sin lägenhet i Östernäs. Bredvid honom står en värsting-mc, åtminstone i reporterns ögon. Honda Pan-European 1300, nött i ynka tre säsonger. Den köptes ny och är Bennys fjärde motorcykel.
– Jag tog mc-kortet 1979, sen dess har jag kört, jag har inte gjort något annat, skrattar han.
Han har upplevt totalt 16 länder bakom styret. Ofta tillsammans med vännen Kimmo Mattsson.
– Man kommer mycket närmare naturen på en motorcykel. Man känner om fälten besprutats eller gräset precis slagits. Jag skulle inte göra samma resor med bil.


Starkt intryck
Gängets bästa resa gick till Kroatien sommaren -09. Benny, Kimmo och Ulf Sporre åkte från Nynäshamn till Polen, genom de gamla öststaterna och ner till det forna Jugoslavien. På resan ner tog de bland annat ett stopp vid koncentrationslägret Auschwitz.
Upplevelsen var övermäktig.
– De hade bland annat stora burar fulla av glasögon, det fanns proteser, tandborstar, barnskor och till och med resväskor. Jag tror att det är nyttigt att se.
När de ställde frågor till tyskar på plats märkte de att de inte ville prata om det. Det är för tidigt.
– Guiden berättade om hur de kastade vatten på en grupp judar och sedan slängde ut dem i vinterkylan. Fruktansvärt.


Pilsnervila
Ölmuséet i Tjeckien var en trevligare avstickare. En gammal del av ett bryggeri som fortfarande är igång och gjorts om för besökare.
– Vi fick provsmaka ofiltrerad öl. Det var riktigt gott faktiskt! Det var otroligt fint där.
Väl framme i Kroatien lämnade de motorcyklarna för fem dagar i lugn och ro. Frånskilt att Benny luftade en utmaning för Kimmo och Ulf.
– Vi satt på en balkong och drack pilsner, så sa jag till dem att nog ska ni med och skida Öppet spår. Vad ska de annars bli av er?
Följande vinter drog de ut i 90-kilometersspåret med start i Sälen.


Kärleken
Benny har tränat på gym i fem år. Längdskidor började han med när han för några år sen träffade dalatösen och Borlängebon Marie-Louise. Paret fann varandra som så många andra via nätet.
– Förr tror jag att det var skämmigt att säga det, men inte nuförtiden, fyller Benny i när vi börjar diskutera hur vanligt fenomenet egentligen är.
Det gick ganska snabbt att bli kär, för Benny snubblar lite på orden när han är på väg att ge en kunglig beskrivning av det hela.
– Jag såg henne och det s… Ja, jag föll för hennes bild med en gång. Och så har vi många gemensamma intressen.


Halvklassiker
Benny hade varit singel i tolv år och Marie-Louise var första tjejen han stämde träff med på en nätdejtingsajt. Han köpte nio rosor han nervöst sträckte fram, ”en riktig pärs”, säger han. Det var kanske inte heller det mest konventionella dejting-upplägget.
– Vi for direkt till gymmet och tränade, sen åkte vi hem till henne för att äta och snacka. Lite komiskt.
Marie-Louise är narkossköterska och jobbar på akuten i Mariehamn var femte vecka. När båda är lediga passar de på att resa eller träna.
Just nu är de igång med Halvklassikern: 45 km skidor, 150 km cykel, 1,5 km sim och 15 km löpning. Cyklingen och simningen är redan avklarad.


Ingen skruvarkille
Eftersom paret delar passionen för motorcyklar planerar de nu sin första mc-resa tillsammans. Inget är bestämt, men Skottland nästa sommar lockar mest. Senast de reste ihop åkte de mer långväga. Då kryssade de i Karibien under 13 dagar.
Delfinsim, kanotpaddling i regnskog och uppassning dygnet runt var en höjdare, även om de kanske inte skulle göra om exakt samma sak igen.
På ”arbetstid” (för han måste tjäna ihop till sina resor såklart) kör Benny lastbil för Ålands renhållning. Innan vi skiljs åt vill han nämna en person som betyder mycket för honom, någon han har kontakt med minst en gång i veckan.
– När jag som sjuåring flyttade till Mariehamn med min familj fanns det en bilverkstad där jag började hänga. Jag träffade en kille som hette Tage och jobbade där. Nu är han gudfar åt min äldsta son.
Är det från honom du fått intresset för bilar och motorcyklar?
– Jag har aldrig varit någon skruvarkille, men att köra gillar jag.

Text och foto:

cecilia.lindvall@nyan.ax