DELA

Bengt arbetar med levande material

Fakta/Bengt Lindqvist, 50 år
Namn: Bengt Olof Lindqvist
.
Född: den 24 januari 1960 i Mariehamn.
Bor: i Mariehamn.
Yrke: utbildad klasslärare, jobbar som timlärare i Södersunda skola.
Intressen: sport, snickeri, skogsarbete.
Familj: frun Lena och barnen Ida, 18 år och Jesper, 16 år.
Födelsedagen: firas med öppet hus lördagen den 23 januari från klockan 17 och framåt i hemmet på Lönnstigen 3.
När man letar i Nya Ålands arkiv vad som finns skrivet om Bengt Lindqvist handlar det om pingis, pingis och åter pingis. Men när jag träffar honom snubblar vi hastigt över pingisen och kommer in på Bengts andra stora fritidsintresse, snickerier. Huset på Lönnstigen i Mariehamn har han ritat och till största delen byggt själv, gården har han byggt upp med stenmurar och stenlagda gångar.

Sportintresserad
Bengt föddes i Mariehamn och bodde sina första år på Badhusgatan.
– Det var ett bra ställe med berget och tornet att leka vid. Det fanns många barn i olika åldrar.
Genom sin far Bjarne och farbröder Bertil och Lasse blev Bengt tidigt intresserad av fotboll. Fotbollen har hela tiden varit sport nummer ett, men pingisen har under de senaste åren tagit allt mera plats.
– Pingisen började med att vi spelade i garaget på ett hemmagjort bord.
Sedan dess har Bengt rönt framgångar inom pingisen, senast i öspelen på Åland då han tog brons i dubbel.

Lärare
Bengt utbildade sig till lärare.
– Det var inget målmedvetet val, jag hade aldrig riktigt klart för mig vad jag skulle bli.
Efter studenten arbetade Bengt ett år, sedan sökte han till Åbo akademi för att läsa engelska. Han kom inte in, men antogs till klasslärarstudier vid Pedagogiska fakulteten i Vasa.
– Det var en rolig tid som utvecklade en inte bara yrkesmässigt utan också som människa. Då delade man rum med andra studerande och lärde sig samsas.
Bengt säger att han var blyg som liten, men genom studierna i Vasa ändrades det. I Vasa träffade han också Lena från Ingå, som sedan kom att bli hans fru.

Levande material
Bengt har jobbat som lärare i Godby, Emkarby, Strandnäs och Södersunda. Numera är han timlärare i Södersunda med slöjd och gymnastik som huvudsakliga ämnen. Han trivs bra med att vara lärare.
– Det är ett levande material man arbetar med, ibland kommer man hem glad, ibland mindre glad.
Något som syns när man besöker familjen Lindqvist är snickarglädjen. Och den glädjen har Bengt.
– I efterhand märker jag att jag kanske borde varit någon sorts hantverkare, kanske snickare. Men det är kanske bättre att ha det som fritidssysselsättning.

Hantverksstudier
Bengt bestämde sig för att ta ett mellanår från jobbet som lärare under läsåret 1996-97 och studerade ett år, på Tosarby hantverksskola på trä- och metallinjen.
– Man fick utgå mycket från sina egna intressen. Jag är intresserad av gamla hantverk och hade läst om dem i teorin. Jag ville testa dem i praktiken, men hade inte utrustning. I skolan fick jag det.
Bengt vistas periodvis ganska mycket i snickarboden där han just nu provar på att snickra fönster till stugprojektet i Eckerö där familjen köpt strandtomt.

NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax