DELA

Barnen visade vägen hem

Jean Karlsson fyller 40
Namn: Jean Margaretha Karlsson.
Född: Den 21 januari 1971 i Eckerö Torp.
Bor: I Eckerö Bredvik.
Gör: Elevassistent.
Familj: Maken Greger Tedestam, ortodontist på ÅHS, och barnen Timothy, 9, och Rebecka, som fyller 5 i år.
Födelsedagen: Firas hemma med öppet hus lördagen den 22 januari från klockan 17 till 21.
Hon har levt livet och sett stora världen. Men när hon fick barn kände hon att det var dags att flytta hem.
– Jag ville bo på ett ställe där man kan lämna barnvagnen utanför dörren utan att vara rädd för att någon springer i väg med den.
Jean Karlsson vet vad hon talar om. Hon har bott på ställen där soldater stod i gathörnen med laddade vapen.

Livet blir inte alltid som man tänkt sig.
Efter högstadiet tog Jean sikte på restaurangbranschen. Hon började med en tvåårig kockutbildning och jobbade i baren på Vikings, Birkas och Eckerölinjens fartyg
– Jag var ung och singel, det var nära till jobbet och vecka-veckaarbetet passade mig.
Hon byggde på med en merkonomexamen 1996. Kunskaper i marknadsföring och redovisning behövdes om hon skulle bli restaurangchef.
Sedan tog hon en time out och upptäckte USA ett halvår, med Chicago som bas. Hon hade inget arbetstillstånd men hängde mycket på restaurangen Tre Kronor, som serverade köttbullar och annat till amerikaner med nordiska rötter..
Hon bilade till Memphis med en kompis och besökte Elvis Presleys hem Graceland. Och hon fick uppleva den legendariska Mardi Gras-festivalen i New Orleans.
– Då kunde man fast gå omkring naken på gatorna utan att någon brydde sig.
Men hon gjorde det inte, är svaret på en direkt fråga.

När hon kom hem till Åland jobbade hon ett tag på dataföretaget Rox. Och sedan träffade hon sin blivande make Greger från Stockholm. Han är ortodontist, alltså specialist på tandreglering. Numera jobbar han på ÅHS men då var han på väg till Nordirland för att jobba på ett hälsocenter.
Strax efter flytten inträffade Omagh-bombningen i Nordirland, då tjugonio människor dog och över tvåhundra skadades. Jean såg aldrig terroristvåldet på när håll.
– Men jag fick en chock när jag kom dit och såg armésoldater med k-pistar i varje gathörn.
Spänningen mellan protestanter och katoliker var fortfarande påtaglig på den tiden. Kliniken och bostaden fanns i ett katolskt område och folk som de träffade frågade alltid vilken kyrka Jean och Greger tillhörde.
– Vi svarade att vi var vikingar. Det var ett skämt, och folk förstod att vi inte tyckte att det var en viktig fråga. Men protestantiska föräldrar vägrade ta sina barn till kliniken för att den låg i ett katolskt område.
Jean gick en tandsköterskeutbildning. Fritiden ägnade hon gärna åt golf, yoga och meditation.
Sedan flyttade familjen till Scarborough i England där Greger och Jean byggde upp en ny klinik. Den blev den första i Yorkshire med digital röntgenteknik – något som numera är internationell standard.
– Greger var nog före sin tid på det området.

2006, när Jean väntade dottern Rebecka, kände hon att det var dags att flytta hem till Eckerö. I England börjar barn skolan tidigt och Jean gillade inte ett skolsystem där sonen skulle ha skoluniform, eller tvingas välja om han skall vara höger- eller vänsterhänt.
Paret byggde ett vackert hus på en strandtomt i Bredvik 2001. Pengarna som de fick för en tomt i Irland satsade de på ett vindkraftverk på gården som kan förse upp till femtio hushåll med energi om det blåser bra. De har en tennisbana, en verkstad där Greger kan mecka med sina veteranbilar, och en irländsk pubhörna i vardagsrummet.
Här är livet gott.

Jean var hemma med Rebecka i tre år.
Att få jobb som tandsköterska visade sig vara svårt. I Finland krävs att sköterskor skall ha en bredare utbildning än den ortodonti som Jean specialiserat sig på i Irland, och hon hade inte heller den praktik som behövdes.
Så när det var dags att ge sig ut i arbetslivet igen blev hon elevassistent på Eckerö skola. Och där trivs hon.
– Ingen dag är den andra lik och jag lär mig mycket av barnen som jag arbetar med. De är ärliga, om de tycker att jag är pest så får jag minsann höra det.
Hon motionerar gärna och mycket, oberoende av årstid. Vägen till stadens gym är i längsta laget så nu går hon på styrke- och balanspass på Ekeborg två gånger i veckan.

40 år är ingen ålder, men vi frågar ändå – har hon några livsvisdomar att dela med sig av?
Jean berättar att flera av hennes goda vänner och familjemedlemmar gick bort alldeles för tidigt. Så ett svar är att man skall leva livet här och nu.
– Det viktigaste är att man har hälsan och mår bra. Sedan spelar det ingen roll hur många prylar man har, säger hon och kramar dottern.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax