DELA

Barnbarnen håller Göta pigg och frisk

Göta Österlund / 80 år

Namn: Göta Österlund
Född: 4 september 1929 i Bolstaholm Geta
Bor: Isaksö Geta
Familj: sonen Ole, döttrarna Gun-Marie och Majvor samt barnbarnen Robin, Magnus, Marcus, Cajsa och Amanda.
Födelsedagen: firas med öppet hus på Soltuna den 4 september. Det bjuds på kaffe, tårta och plockmat från klockan 17.00 till 21.00. Presenter och blommor undanbedes, istället kommer en spargris att stå framme.
Göta Österlund föddes som fjärde barnet i en syskonskara på åtta barn. Familjen bodde i Bolstaholm där de bedrev jordbruk.
– Vi hade grisar, hästar, höns, får och över 20 kor. Vi barn var ofta med och hjälpte till och ju äldre man blev desto fler uppgifter fick man.
1954 flyttade Göta till Isaksö där hennes nyblivne make, Gunnar, bodde. Då fanns ännu ingen bro till Isaksö, den kom först 1993. Gunnar gick bort 2007 och i dag bor Götas ena dotter, Gun-Marie, och barnbarnet Amanda hos henne på Isaksö.
– Jag gick på Folkhögskolan en vinter, men det är enda gången jag bott utanför Geta.


Aktiv i kommunen
Göta har länge varit aktiv i kommunen. I 19 år har hon suttit i kyrko- och kommunfullmäktige, där hon kämpat för förbättrade kommunikationer i skärgården.
– Politikerna tyckte ju inte att man hade råd med en bro ut till Isaksö, men till slut lyckades vi övertala dem. I dag tror jag nog att de tjänat in kostnaderna på att slippa ha en färja. Bron är det bästa som hänt Isaksö, enligt mig.
Innan bron byggdes var Göta med och körde färjan. Hon har även kört ut post i västra Geta i nio år.
– Jag körde bland annat ut hit till Isaksö och till Finnö och Dånö. Det är det roligaste jag gjort i mitt liv! Jag älskar att plocka och sortera. Jag hade nog trivts bra i en butik med att plocka upp varor på hyllorna, men nu fick jag sortera post istället.
Vidare är Göta sedan länge medlem i Geta marthaförening där hon suttit som ordförande under åtta år. Hon är också med i styrelsen för Norra Ålands pensionärer och Geta sockensällskap.
– Jag har gott om tid för allt. Jag trivs bra med att vara i farten. I pensionärsföreningen är vi över 400 medlemmar. Vi ordnar mycket utfärder och en gång i månaden har vi sångcafé. Det är riktigt roligt!
Hemma på Isaksö sitter Göta gärna vid sin vävstol.
– Det blir mest på våren jag väver. På vintern tar jag det ganska lugnt och läser mycket och på sensommaren så tar äppelodlingen upp ganska mycket tid. Det är min son Ole och hans fru Rita som driver äppelodlingen, men varje år är jag med och plockar. Vi påbörjade årets plockning igår faktiskt.


Barn och barnbarn
Göta trivs med att ha Gun-Marie och Amanda hos sig.
– Det är jätteroligt att ha både barn och barnbarn här hemma. Jag tror att det är det som håller mig pigg och frisk.
– Isaksö har varit en riktigt bra plats att bo på. Jag är glad att jag har Gun-Marie och Amanda här, det hade nog blivit lite ensamt annars. Dessutom är jag tacksam för att jag får vara både frisk och pigg.
Göta sneglar på köksklockan och tittar sedan ut genom fönstret. Där ser hon Amanda som kommer från skolskjutsen.
– När Gun-Marie är på jobb är det bra att jag finns här när Amanda kommer hem från skolan.
Tillsammans brukar Amanda och Göta – eller Boje som Amanda kallar henne – påta i trädgården, plocka äpplen och prata. Ibland går de även på picknick ihop.
– Då brukar jag sjunga ”Amanda och jag, vi har det så bra, för så ska det va, tralla la.” och så sjunger hon ”Boje och jag..”

Text och foto: AXEL KRONHOLM