DELA

Åsa föll som en kägla för bowlaren Mats

Fakta/ Åsa Rosberg, 40 år
Namn: Åsa Charlotte Rosberg, född Brolin.
Född: den 4 oktober 1969 i Sigtuna.
Bor: i Mariehamn Östernäs.
Yrke: fastighetsförvaltare vid Alandiabolagen.
Familj: maken Mats, dottern Felicia 1,5 år och ett barn som föds i februari.
Intressen: inredning, konst,trädgård och bowling.
Födelsedagen: firas med familjen. Kalas hålls i sommar tillsammans med Mats.

Namn: Mats Göran Rosberg.
Född: den 8 oktober 1969 i Malmö.
Bor: i Mariehamn Östernäs.
Yrke: it-konsult vid Consilia.
Familj: fru Åsa, Felicia 1,5 år och ett barn som föds i februari.
Intressen: bowling, även annan idrott samt allt som har med datorer att göra.
Födelsedagen: firas med familjen. Kalas hålls i sommar tillsammans med Åsa.


För Mats Rosberg från Sverige blev bowlingturneringen på Åland i juni 2003 en dubbelvinst. Han vann turneringen och han träffade Åsa.
– Vi träffades där 90 procent av alla på Åland träffas, på Arken, säger Mats.
Men vi tar det från början. Mats är skåning och flyttade till Stockholm för att arbeta. Där började han satsa på bowlingen och nådde ända till en silvermedalj i svenska mästerskapen för lag.
Åsa Brolin föddes i Sigtuna och arbetade i Stockholm, men kände att hon ville bort från storstaden. Mariehamn var en bekant stad eftersom Åsa tillbringat så gott som alla somrar på Åland. Framförallt på Kökar Hellsö där hennes mor härstammar ifrån.
Fem månader efter flytten till Mariehamn, den 8 juni 2003, träffade hon Mats på Arken. Ett och ett halvt år senare flyttade även han till Åland.


Lever familjeliv
Nu är de gifta och har en dotter, Felicia, som är 1,5 år och ett till barn på väg. De bor i ett hus från 50-talet i Östernäs och lever småbarnsfamiljeliv.
Bowlingkarriären fick konkurrens efter den där kvällen på Arken.
– Efter det har han tappat fokus, säger Åsa och skrattar.
Egentligen var Åsa och Mats i samma brytningsperiod när de träffades. Åsa hade tröttnat på storstadslivet och fick arbete och bostad i Mariehamn. Vänner hade hon redan här från tidigare. Mats flyttade hit till stor del tack vare Åsa.
– Jag hade inget val, Åsa skulle inte lämna Åland. Men jag var själv i startgroparna för att förändra mitt liv. Skulle jag flytta till Skåne eller stanna kvar i Stockholm? det blev Mariehamn. Jag är född och uppvuxen i en liten stad i Skåne så jag visste vad jag gjorde när jag flyttade till Mariehamn.


Inredning
Inredning och konst hör till Åsas stora intressen och som 20-åring gick hon en ettårig utbildning i konst.
– Det var en ”prova-på”-utbildning. För att studera vidare krävdes arbetsprover och jag hade ingen chans eller ens råd. Jag sökte i stället in till ekonomi- och juridikutbildningar, men kom inte in. Däremot kom jag in på socionomutbildning och där trivdes jag och fortsatte.
Nu känner Åsa att hon vill börja återgå till sitt intresse för färg och form i inredning. I jobbet som fastighetsförvaltare handlar det mest om administration kring hyresgäster, men Åsa har fått inreda lägenheterna i ett av sin arbetsgivares hus, Ålandsvägen 26. Nu, på ålderns höst som hon uttrycker det, vill hon åter börja satsa på sitt inredningsintresse.
– Jag har anmält mig till några kurser under hösten.
Mats och Åsa har en firma tillsammans där deras kunskaper kan användas. Åsa tillverkar kort som hon säljer och Mats hjälper små företag med hemsidor och ger träningstips för bowlare.


Satsade på bowling
Mats bowlar än. Nu tävlar han med IFK Mariehamn, men han kan inte längre lägga ner samma tid på det som innan han träffade Åsa. Nu är det den vanliga trallen för husägare och småbarnsföräldrar. Tiden rinner iväg.
Både hans far och farfar bowlade och själv började han med det som 16-17-åring. Men allvar blev det efter flytten till Stockholm 1995.
– Jag utvecklades mer och mer och sista året innan flytten hit var jag som bäst.
Har du ångrat att lämnade bowlingen på toppnivå och flyttade till Åland?
– Jag kan inte förneka att jag funderar på att jag kunde ha nått långt, men jag ångrar ingenting.
– Nu har han fått mig och Felicia och gud nåde om han ångrar det, skrattar Åsa.


Nytt liv på Åland
Men nu då? Ni fyller 40 och det brukar vara en brytningsperiod.

– Man reflekterar över erfarenheterna man haft och tycker man börjar bli till åren, men så upptäcker man att det är 20-25 år kvar innan pension. Man ska inte tro att livet är slut, säger Åsa. För min del började historien när jag flyttade till Åland. Livet före det känns inte bara som ett annat kapitel utan som en helt annan bok.
– För din del ja, jag är ju skåning, säger Mats.
Det behöver tydligen ingen förklaring annat än att skåningar, liksom ålänningar och österbottningar har en mycket stark identitetskänsla.
Nåja, tillbaka till framtiden.
– Vi startade ett eget bolag just med tanke på att vi ska kunna använda det senare, säger Mats. Nu är det ganska brett. Jag kan ge hjälpa till med bowlingsträning och med hemsidor. Inga stora grejer. Åsa kan göra sin kort och sälja på marknader. Vi har inte dragit igång på allvar, men när vi har tid att satsa på firman är startsträckan kort.
– Det är på hobbybasis. Vi kan göra det vi tycker är kul och ta betalt, säger Åsa.


Fullt upp
Just nu är dock familjen Rosberg i en sådan fas av livet att det inte är läge att rivstarta en firma. Med snart två barn i familjen, hus och trädgård går tiden åt.
– Det brukar vara fullt upp, säger Åsa. Det finns alltid något att göra och tiden rinner iväg.
Om framtiden vill varken Åsa eller Mats sia. Bara det att de bor kvar på Åland. Men om det är på Kökar eller i Mariehamn vet de inte. Ålands småskalighet och lugn faller dem båda i smaken.
– Mitt inredningsintresse tror jag att jag har utvecklat åt ena eller andra hållet, annars är jag inte tillfreds, slår Åsa fast.
NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax