DELA

Annica föddes in i fotbollsvärlden

Fakta/ Annica Mattsson, 40 år
Namn: Annica Irene Mattsson.
Född: Den 23 maj 1970 i Hammarland Näfsby.
Bor: I Eckerö Björnhuvud.
Yrke: Bokförare.
Familj: Sambon Janne Eriksson, barnen Amanda 7 år och Adam 1 år.
Intressen: Fotboll, hundar och längdskidning.
Födelsedagen: Firas med öppet hus på själva födelsedagen klockan 13-16. Sedan hålls fest den 29 maj med inbjudna gäster. Annica önskar sig inga pengar, presenter eller blommor utan ser hellre att man gör en inbetalning till välgörande ändamål eller till Åland United.
Utanför Annica Mattssons matsalsfönster i Eckerö Björnhuvud bjuder en spillkråka på förstklassig underhållning. Boet är byggt med öppningen fullt synlig från fönstret och här kan man följa matning och kanske småningom ungarnas första vingtag.

Fotboll
Jag tänker på fotboll när jag hör Annicas namn och fotbollen har alltid funnits i hennes liv.
– Båda mina föräldrar spelade fotboll och vi bodde en kilometer från Hammarvallen. Min farmor skötte dessutom kiosken vid planen.
Vid 6-7-års ålder började Annica spela fotboll mer organiserat. Det är samma åldersgrupp hon numera håller Lek och lär-grupp för i Hammarlands IK:s regi.
Annica föddes i Hammarland, men bor numera i grannkommunen Eckerö med sin sambo Janne, två barn och två hundar. Hon spelar fortfarande fotboll, men i korplaget Lif Elit.
– Det är mest för den sociala samvaron, säger hon.

Mästerskapsserien
Moderklubben är HIK, men Annica har spelat för Finströms damlag och Lifforna.
– 1997 spelade jag sista året med Lifforna. Det var när laget hade sin ”fantastiska” säsong i mästerskapsserien.
Ironisk är hon också, Annica. Det året i mästerskapsserien var ett eländesår. Laget hade en minimal trupp och endast en tränare som skötte allt.
– Vi hade inte spelarunderlag att vara med. Det var en totalt oseriös satsning och jag kände att jag inte fick en chans att prestera vad jag kunde.
Laget fick resorna och login betalda, men mat fick de betala själva.
– Det satsades ingenting, man hade ingen uppfattning om vad som krävdes.
Nu när Annica ser hur Ålands United sköts känner hon en liten längtan efter att vara 25 år igen.

Många strängar på sin lyra
Som ung hade inte Annica så många andra intressen än fotboll och idrott. Med kompisarna åkte hon runt och såg på helgens fotbollsmatcher.
– Jag var yngst i gänget och hade inte körkort. Men jag var nöjd att jag fick hänga med.
Annica tog studenten och efter ett sabbatsår utbildade hon sig till servitör. Men sedan hade hon planer på att inrikta sig på design och gick ett år i Stockholm och utbildade sig till mönsterkonstruktör. Det var en intensiv yrkesutbildning. Sedan återvände Annica till Åland och startade ett företag där även sömnad ingick. Under tio års tid var det hon som sydde klänningen till den åländska lucian. Hon var också en del av sömmerskestaben till Katrina-uppsättningen.
Nu jobbar Annica som bokförare. Och hon har gått kurs och lärt sig vara speaker.
Vad lär man sig på en speakerkurs?
– Att tala tydligt, hålla sig något så när neutral och att få igång publiken. Det beror på vilken idrott det är.

Hittade strandtomt
Någonstans på vägen, närmare bestämt 1996, blev hon tillsammans med Janne. De bodde först i Mariehamn och letade efter en bostadstomt i flera års tid innan Annica fick ögonen på strandtomten i Björnhuvud.
– Jag tyckte den var jättebra, men Janne var tveksam.
Då var det mycket träd i vägen, men nu är tomten en vacker strandtomt. Båthuset är under konstruktion och gården ska ännu förbättras.

Hundar
En fråga som malt i huvudet är var hundarna, som Annica nämnde som intresse finns.
– De är instängda, jag visste ju inte om du var allergisk.
Elsa och Lana heter familjens två flatcoated retrievers. I det här fallet var det Janne som var entusiastisk och Annica tveksam. Men nu har hon tagit jaktkort för att kunna jaga med hundarna. Intresset för jakt kom med hundarna. Det blir rådjursjakt och fågeljakt.


Text och foto:
NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax