DELA

Alfons kan dra en vals för Gun

Alfons fyller 90
Namn: Alfons Vilhelm Dahl.

Född: Den 29 juni 1922 i Sund Svensböle, på ”Gyllings”, 200 meter från nuvarande bostad ”Landsvägsgärdan”.
Yrkesliv: Pensionerad snickare.
Familj: Änkeman efter Maj-Lis, som avled 1999, närvårdare och kamrat är Gun Sandell, fosterdotter Britt Lindholm.
Födelsedagen: Firas med öppet hus på födelsedagen den 29 juni i hemmet i Svensböle mellan klockan 13.00 och 17.00.
– Var har du Helge?
Alfons Dahl i Sund, som fyller 90 på fredag, var på Vikingamarknaden i Saltvik år 2000. Framför honom står en kär gammal barndomskamrat, Gun Sandell, som varit gift i Pargas i 54 år. Alfons var änkeman efter Maj-Lis och det visade sig snart att Gun rätt nyligen blivit änka.
– Kom hem till mig på kaffe nångång så får vi prata lite, sa Alfons.
Och så blev det.
– Det var nästan som att få en fru tillbaka, säger Alfons när vi sitter på tu man hand i lusthuset nära villan i Svensböle. Hon är närvårdare och sambo, vi reser tillsammans och vi är kamrater i vardagen. Gun är så duktig, trots att hon fyllt 88 år nu i maj kan hon inte vara stilla, hon sköter trädgården här så fint och håller i gång hela tiden.
Gun är också glad över bekantskapen, visar det sig.
– Jag sörjde min man, men allt blev bättre när jag fick en uppgift, säger hon.

Bysnickare
Alfons föddes 200 meter bort från sitt nuvarande hem i Svensböle. Han gick i skola i Finby och senare en del slöjdkurser i ungdomen. Snart var han bysnickare och snickrade bland annat butiksinredningar i Kastelholm och Delvik och åt ÅCA:s Andelshandel. Åtskilliga vindstrappor i bygden har han också tillverkat.
Det fanns förr sex olika matbutiker i Sund, minns han. Och dessutom två butiksbilar som körde runt och erbjöd varor i lite mer avlägsna stugor.
Detta kan jämföras med dagens Sund, där är det nu bara ”Knallen” ståtar som enda butik med livsmedel.
– Tur att Knallen finns, tycker Alfons. Annars hade vi måst fara till Godby efter bara lite mjölk.

Spelar för gamla
Ett år var han till sjöss, mitt under brinnande krig.
– Ett år var mer än nog, säger han. Jag var eldare och det var ruggigt i Tyskland. Granatskärvorna haglade kring oss alla kvällar.
Han var också med i hemvärnet och tränade på Ålands folkhögskola.
Men det är som dragspelare de flesta kommer i kontakt med Alfons. Nyligen spelade han vid midsommardansen i Bomarsund.
Där sitter han år efter år och myser med ”Prästens lilla kråka” mitt bland festklädda barn.
Han spelar också åt Mimoselgruppen, som minnesträning och underhållning på servicehemmen Tallgården i Sund och Strömsgården i Vårdö.
– Jag spelar för de gamla, skrockar han, och har nog koll på att en del av de boende på hemmen är en bra bit yngre än han själv. De vill ha gamla skolsånger som de känner igen sedan förr, som ”Blåsippan uti backarna stå”.

Tre låtar
Dragspelet kom Alfons i kontakt med genom det att fadern spelade tvåradigt. En farbror spelade också, det dragspelet fick Alfons köpa som 16-åring.
– Mest är jag självlärd, i hemvärnet fick jag lära mig lite mer.
Sin debut som dansmusiker gjorde han på Mångstekta dansbana som 18-åring. Han kunde tre låtar: schottisen ”Johan på Snippen”, hambon ”Anna-Marie och Pelle” och valsen ”Svarte Rudolf”.
– Jag växlade om mellan dessa tre och publiken var nöjd med det, skrattar han. Det lät i alla fall bättre än det brukade på dansen där, när de bara brukade sjunga bitarna tillsammans.
Själv har han dansat mycket och gärna i sina dagar, men inte nu längre. Efter ett par hjärtattacker måste han ta det lugnt.

Kalas
På fredag lär det bli mer livat hemma i stugan. Det blir kalas. Britt Lindholm, ett syskonbarn till Alfons fru som genom nästan hela sin barndom varit som en dotter i huset, ska komma och stå för städning och tårtbakande.
– Jag har rysligt med bekanta, avslöjar Alfons, till 85-årsdagen kom över hundra personer under dagens gång.

Text och foto:


Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax