DELA

Ålands biskop seglar vidare

Torbjörn Biskop fyller 80 år
Namn: Torbjörn Biskop.
Född: 1 november 1931.
Bor: I Mariehamn.
Familj: Hustrun Gretel, fyra döttrar, en son och tio barnbarn.
Födelsedagen: Firas hemma med öppet hus kl 14-18.
Jubilaren som mejlar Nyan har signaturen ”Biskopen från Paradisöarna”. Det visar sig vara Ålands egen biskop Torbjörn, eller ”Bisse” som han kallas. Segelfantasten som varit medlem i ÅSS sedan krigets slut, i Lions sedan sextiotalet, som spelar bridge en gång i veckan och som var en hejare på badminton tills knäna vek sig.
– Fast nu är jag världens lataste säger min hustru. Jag brukar säga att när man blir 80 då får man tillåta sig att lata sig.
Torbjörn och Gretel bor i huset de byggde 1957, på Öhbergsvägen i Mariehamn. Här har det sprungit många ben genom åren. Och fortsätter att göra. Makarna har fem barn och tio barnbarn.

Primadonnor
Efternamnet Biskop kommer från Torbjörns far, hemkommen från Österbotten. Namnet har fört många roliga anekdoter med sig. Torbjörn har flera gånger blivit tagen för en riktig biskop. Han tar det mest med ro.
– Folk kan bli rädda och försvinna när de tror att jag verkligen är en biskop, säger han.
Livet på sjön har hela tiden varit den blivande 80-åringens passion. Båtarna han haft genom åren har döpts till Ballerina, Prima Ballerina, Farozon och Primadonna. Kanske säger en del om deras status (och att han har fyra döttrar)?
Stoltheten han äger nu heter Carmencita – en 32-fotare förtöjd i Västra hamnen.

Hedersmedlem
Genom åren har Torbjörn bland mycket annat hunnit vara generalsekreterare för Tall Ships Race när det kom till Mariehamn 1988, tidtagare för optimist-VM och vicekommodor samt verksamhetsledare för ÅSS. Hans mångåriga engagemang i segelsällskapet gjorde honom 1993 till hedersmedlem – då den första på 60 år som fick den utmärkelsen.
– En klapp på huvudet, som man säger.
I somras fick han till och med namnge en 606:a till Bisse. Intresset kommer från hans far, sjökaptenen Biskop. När Torbjörn var åtta år, mitt under kriget, ledde en av deras sjöresor till att familjen internerades i England.

Upplevde Blitzen
På väg mot Petsamo med förnödenheter blev de stoppade av två engelska kryssare. Eftersom Finland var allierat med tyskarna, Englands fiende, fick de stanna i karantän.
Torbjörn har som garanterat få andra ålänningar upplevt blitzen – tyskarnas bombningar där obemannade flygbomber, V-ettor, satte skräck i Londonborna.
– De hade en oerhörd sprängkraft och ödelade hela kvarter där de slog ned, säger ”Bisse”.
Jag frågar om han inte var rädd.
– Nej, det var mera spännande. Men klart, visst var man lite skraj också.

Reklamman
Efter krigets slut 1945 kunde familjen bosätta sig på Åland. Torbjörn träffade Gretel och började jobba som personalchef på Rederi ab Asta. Vid sidan satsade han på sitt teckningsintresse. Han startade faktiskt Ålands första reklambyrå: Bisses reklam.
Eftersom allt gjordes för hand tog arbetet lång tid. Han skar ut bokstäver i styrox, och tror att varenda butik i Mariehamn till slut hade hans skyltar.
När han drar sig till minnes var nog Vikinglinjens första skylt designad av honom. Men hur den såg ut kommer han inte ihåg.
– Jag kanske hittar den i min källare, vem vet?
Men just nu finns det varken tid eller ork för källarbesök. Torbjörn fyller snart 80, och även om hustrun säger att han latar sig behöver han fortsätta jobba. ÅSS årliga publikationer layoutas fortfarande av ”Bisse”. Och snart ska det rustas för kalas.
– Ja, om jag nu hinner bli 80! säger han skämtsamt.

Cecilia Lindvall