DELA

”Abborrfiléer i kantarellsås är min favorit”

Henry Andersson / 60 år

Född: 31 augusti 1949 på Granö.
Bor: Granö, Järsö.
Yrke: pensionerad kock.
Familj: sönerna Nikolaj och Alfred.
Födelsedagen: firar här med öppet hus från 15.00 på lördag.
Henry Andersson är född och uppvuxen på Granö, Järsö. I dag bor han fortfarande på Granö, men han har flyttat från föräldrahemmet till ett eget hus på andra sidan ön.
Henry växte upp som näst yngst av fyra syskon. Tillsammans simmade de mycket på somrarna och på våren fick Henry följa med sina äldre bröder ut på vårfågeljakt.
– Det har man goda minnen ifrån. Sedan dess har jag alltid jagat, men nu blir det ju inte så mycket fågeljakt. Istället jagar jag rådjur här i skogen på hösten.


20 månader på sjön
Henry har alltid tyckt om att laga mat och i högstadiet bestämde han sig för att bli kock.
– På den tiden fanns ju ingen hotell- och restaurangskola, så jag utbildade mig vid Sjömansskolan. Det fanns ju inga jobb i land på den tiden, så då blev det sjön för mig.
Som längst var Henry ute på sjön i 20 månader.
Hur är det att vara på en och samma båt så länge?
– Man vänjer sig, men en förutsättning är ju att man kommer överens med besättningen.
Av alla platser Henry varit på är det Filippinerna som stannat i hans hjärta.
– Det är ett riktigt fint land. Det finns nog ingen plats där jag träffat så trevliga människor som på Filippinerna. Jag ska åka dit igen på semester kring jul i år.


Odlar eget
Hemma på Granö har Henry en stor trädgård med hallon- och vinbärsbuskar, äppel-, plommon- och körsbärsträd, ett stort grönsaksland och ett växthus med tomater. I garaget har Henry en liten verkstad där han brukar snickra.
– Det är fint att ha färska råvaror precis utanför dörren när man ska laga mat. Jag kokar saft och sylt av bären och frukterna. Det är avkopplande att gå och påta i trädgården någon timme varje dag och snickra lite. I sommar har jag byggt en brygga åt en bekant, till exempel. Det är alltid roligt att hjälpa till.
Henry lagar all mat själv. Hans favoriträtt är abborrfiléer i kantarellsås. Helst ska han ha plockat kantarellerna och fiskat abborrarna själv.
– Men jag tycker mycket om asiatisk mat också.
Har du något recept du kan bjuda på?
– När folk frågar efter recept brukar jag säga att de får komma och titta när jag lagar. Jag jobbar inte utifrån recept utan går på känsla och erfarenhet.
Henry berättar att han började banta i början av sommaren.
– Målet var att gå ner 15 kilo men jag har bara lyckats tappa sju än så länge. Det blir ju lätt lite frosseri på sommaren, men jag får försöka hårdare till hösten istället. Jag brukar gå ut och gå både morgon och kväll och simma däremellan. Är det dåligt väder sätter jag mig på motionscykeln istället. Man måste ju röra lite på fläsket, säger Henry och skrattar högt.

Text och foto: AXEL KRONHOLM