DELA

Rune berör med sången

Rune fyller 60 år
Namn: Rune Klas Villiam Sjöblom.
Född: 30 augusti 1951 i Österbotten.
Bor: I Hammarland Björkliden. Flyttade till Åland 2001.
Familj: Hustrun Sonja, barnen Tord, Jenny och Henrik, barnbarn.
Födelsedagen: Firas inom familjen.
Rune Sjöblom såg nyligen Lasse Berghagen på tv. Han sa något som är väldigt sant, menar Rune som varit gift med sin Sonja i 40 år.
– Det är som att slå i en spik. Du slår, den böjer sig, du rätar upp den, så slår du i den. Så är äktenskapet. Det är en bra liknelse.
Tillsammans med hustrun satsade han allt hemma i Nykarleby i Österbotten. Packade ner livet i kappsäckar och begav sig till Åland. Äldsta sonen Tord berättade att en stugby var till salu i Hammarland.
Paret hade ingen som helst erfarenhet av att bedriva stuguthyrning. Men det lockade. Sen bodde alla tre barnen på Åland, vilket förstås förenklade beslutet.


Sjönöd
– Jag minns första sommaren. Vi hade fiskare från alla möjliga länder: österrikare, schweizare… Hur ska vi klara språket tänkte vi. Men det var nog det minsta problemet.
Ofta kan minst en person i ressällskapen engelska. I stället behövas det undsättning på ett helt annat sätt.
– Jag gav dem ju fiskekort och ibland hände det att de åkte de ut på sjön utan att kunna så mycket. Vet man inte vad som gäller kan det gå tokigt.
Mest positivt med att byta från fastlandet till Åland är att de trivs så bra här, säger Rune.
– Det är lätt när man flyttar att man börjar jämföra minus och plus, bu och bä. Men jag tycker inte man ska börja hänga upp sig på småsaker.


Skansen-scenen
Den Rune som flyttade till Hammarland var musiker. Han har många år bakom sig som dansbandssångare i Österbotten. Det har en del med glädje fått erfara när han gett med sig och sjungit inför sina gäster. Ryktet sprider sig ju. För sju år sedan blev han (kan man påstå) känd för hela Åland och mer därtill:
Rune ger en målande beskrivning av sitt händelserika år när han gick från stugbyägare till Skansen-artist.
Sonja läste i veckotidningen Året runt om en tävling för seniorartister. Hon tryckte på för att Rune skulle skicka in sin skiva ”Livets nyanser”.
– Men herregud, varför ska jag skicka in nån skiva, tänkte jag.
Sonja envisades och fick till slut ett ok av Rune. Två till tre veckor gick, så ringde telefonen. Rune återberättar samtalet:


Per telefon
– Du, det är Lasse Lingman här från Lingman & Co.
(Jasså, vad har jag gjort nu, tänkte Rune.)
– Har du tänkt ställa upp i Seniorchansen?
– Nä, det är nog för större sångare än mig själv. Vilka är med?
– Allt från trubadurer till popartister. 120 till 130 personer ställer upp.
– Men var ska min uttagning vara då?
– Ja, sa Lingman. Skansen, stora scenen.
– Nej, det där skrinlägger vi nog, svarade en lätt bortskrämd Rune.


Karusellen började
Men så låg han och funderade hela natten.
– Det snurrade i skallen. Gjorde jag rätt, gjorde jag fel.
Sonja gav honom ett ärligt svar: Fel. Följande morgon ringde han upp Lingman och sa: Jag är med!
– Så började karusellen.
Rune gjorde succé. Han tog sig till semifinal. En efter en föll artister bort. Till slut var de bara tre kvar. Rune, en trubadur från Stockholm och en chilensk sångerska.
– Sen var vi bara två personer kvar. Då började det darra.
Rune kom på andra plats med bara några rösters marginal. Vann gjorde den chilenska sångerskan med mäktig pipa. Rune minns hur Lingman frågade honom hur mycket han hade i gage.
– Han visste inte att jag var tagen direkt ur skogen.


Berör
Även om han inte spelar och sjunger så mycket i dag har musiken inte svalnat i Runes liv. Han kan fortfarande höra sina låtar på radion. Senaste skivan ”Min Ängel” spelas också borta i Norge.
Hans dotter Jenny skrev texten till låten med samma namn. Att musiken gjort intryck på människor blev familjen varse om när Sonja en dag fick ett samtal från en postutdelare i Vasa.
– ”Är det du som är gift med Rune Sjöblom?” frågade hon. ”Jag har köpt skivan och just när jag hör ”Min ängel” måste jag stanna för att jag börjar gråta”.
– Då vet man att det man gör faktiskt kan beröra.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax