DELA

Kjells släktforskning blev bok

Kjell Jahrén gick en promenad i Mariehamn och slank spontant in på Ålands Emigrantinstituts utställning om emigration.

Det blev upptakten till en djupdykning i släktens historia med några överraskningar.
Kjell Jahrén vill ge de yngre generationerna i släkten en berättelse om hur det var förr och även få några klargöranden om de guldglittrande berättelserna om släktens emigration. Därför har han samlat en släkthistoria med bilder i bokform med avstamp från sin morfars far Mikael Nyholm, född den 24 september 1846 i Närpes i Österbotten.

– Jag har alltid varit intresserad av historia. Det var mitt favoritämne.

Han har också växt upp med berättelser om emigrationen till Amerika eftersom både hans morfar och mor föddes ”over there”. Dessutom fick de ofta besök av en Amerikafaster som kom med pengar och presenter. Hon ville att Kjell skulle lära sig spela piano och bekostade pianolektioner åt den unge pojken.

– Jag har hört sedan barnsben berättelserna om det stora fina landet i väster och det var mest manna från himlen.

En kväll när Kjell var på promenad i centrala Mariehamn såg han att det pågick en utställning om emigration till USA på Ålands emigrantinstitut. Han slank in och tittade sig omkring.

Där fick han kontakt med Eva Meyer på emigrantinstitutet och blev uppmanad att komma in med uppgifter om sina Amerikasläktingar om han ville veta mer. Det ville han.

Emigrantinstitutet tog fram grundmaterial om emigrationen som sedan blev nyckeln till vidare forskning om släkten.

– Första tanken var att få fakta om alla de historier jag hört om morfars göranden i USA.

Ett år och tio månader, 97 vertifikat och 112 släktingar senare är resultatet en bok om släkten utgående från morfars far Mikael Nyholm.

– Jag ville inkludera hela släkten eftersom det blev så intressant.

Österbottning

När Kjell började visste han att anfadern hette Mikael och kom från Närpes.

Det visade sig att Mikael träffade sin första fru Maria när han som sjöman förde last till Sund Delvik. Frun Maria var piga på gården Östergårds i Mångstekta som var delägare i mejeriet i Träsk och Kjells teori är att de träffades när hon besökte mejeriet.

De gifte sig, fick barn och Mikael tog jobb som dräng på gården.

Mikael var till USA i tre omgångar, de två sista ensam. Han jobbade som målare och anledningen till resorna var att tjäna pengar för att kunna köpa en egen gård på Åland. Efter tredje resan kunde man köpa det som blev hemgården i Hammarland.

Han gifte om sig när första frun dog i lungsot. Amerikafastern var dotter i första giftet och Kjells morfar Ivar föddes i andra giftet med Erika. Det var nytt för Kjell.

– Ingen hade någonsin nämnt att Amerikafastern var född i ett tidigare äktenskap.

I samband med efterforskningarna hittade Kjell en ny släktgren, morfaderns syster Naema. Hon var utbildad barnmorska.

– Jag letade i ett år efter intyget som visar att hon faktiskt hade gått en utbildning.

När Kjell talade med äldre släktingar visade det sig att de nog kände till ”Ackusörskan”, men Kjell hade aldrig hört om henne. Naema fick en son som föddes på Åland, men flyttade med familjen till fastlandet.

– Han, Edgar, blev inkallad och var med om samtliga stora slag under vinterkriget och fortsättningskriget och kom oskadd från dem alla. Det visar dokument som jag hittat i Riksarkivet och Krigsarkivet.

– Nu har jag kontakt med Edgars barnbarn Maimo Henriksson. Hon visste om att det fanns en åländsk anknytning.

Kjell har också skickat utredningen till släktingar i Crystal Falls i Michigan, där Mikael Nyholm bosatte sig under den första besöket och där den äldsta dottern Mary ”Amerikafastern” stannade kvar.

Han är nöjd med att hela historien nu finns nedtecknad. Historierna visade sig inte stämma till hundra procent och en stor vinst av arbetet är att nu finns den sanna berättelsen, med källhänvisningar, nedskrivet för kommande generationer.

– Jag vill vara neutral i fråga om historien, nu finns allt att titta på och gå tillbaka till källorna och se att det stämmer.