DELA
Foto: Johannes Sundman

”Jag är inte en turist, jag är en resenär”

Nyan träffar Sonia på Bagarstugan i Mariehamn där hon spelar egna låtar på sin gitarr. Det är en resa som hon är ovan vid, eftersom hon normalt sett uppträder i sitt hemland Frankrike.

Varför kom du till Åland?

– Jag fick chansen att spela mina låtar på Bagarstugan. Jag tog kontakt med dem och frågade om jag fick spela några låtar och de sade ja. Annars skulle jag inte har kommit hit.

Vad har du gjort här?

– Jag har uppträtt med min musik. Jag är inte här som turist. Jag skulle säga att jag är den exakta motsatsen till en turist. Jag är en resenär, för jag går aldrig till några muséer eller till några turistattraktioner. Allt handlar bara om att uppträda.

Vad tycker du om Åland hittills?

– Det är lite svårt att berätta vad jag tycker eftersom jag anlände i går, men jag tycker att det är lite intressant med hur Åland är en del av Finland men hur nästan alla pratar svenska här.

Vad har du tänkt göra efter att du varit här?

– Jag ska åka tillbaka med båten till Stockholm i morgon och uppträda.

Hur kom du på att du ville uppträda i Mariehamn?

– Man hör alltid personalen på båtarna berätta i högtalarna att båten stannar i Mariehamn innan den åker vidare, så jag frågade min kompis om vi skulle gå av här i stället för i Finland.

Vad intresserar dig mest med Åland?

– Att Åland är en del av Finland men det är självstyrt och nästan alla pratar svenska.

Har du några tips till de turister som ska besöka Frankrike?

– Lär dig franska innan du åker dit! Många förstår inte engelska men om man inte kan någon franska så borde man vända sig till den yngre generationen eftersom de förmodligen kan bättre engelska än de äldre.