DELA
Foto: Ida K Jansson

Inget ska hindra deras nya kör

Den här trion har stora förväntningar på ett unikt körprojekt i höst.
Funkiskören ska den heta och den är öppen för alla, men i synnerhet personer med funktionsnedsättningar är inbjudna.

Kören blir unik åtminstone för Åland. Kursledaren Miina Fagerlund känner till bara ett fåtal liknande projekt i Norden. Hon har planerat Funkiskören tillsammans med Åsa Isaksson på Medis och Sara Bru på Ålands handikappförbund.

Intresset för kursen som börjar den 25 september har varit stort.

– Många har hört av sig, säger Sara Bru.

De som gjort det är glada för att de kan vara med oavsett av vilken funktionsnedsättning de har. Men många undrar hur mycket som krävs av sångarna.

Svaret är att ”alla kan sjunga”.

– Förmodligen kommer det att finnas någon som aldrig ens har sjungit i duschen och någon som sjungit i kör i tjugo år, säger Miina Fagerlund.

– Det här är en kör som börjar från noll, där vi sjunger allsång från början och så får vi se vart det bär.

Hon har lett körkurser med deltagare som aldrig tidigare vågat ta en ton.

– Nu sjunger vi tre- och fyrstämmigt. Man kan nå dit bara man vågar gå utanför sin säkerhetszon.

Kursen pågår till mitten av december på HandiCampen i Mariehamn. Något uppträdande är inte bokat. Men om deltagarna vill kan kören sjunga inför publik den 3 december som är den internationella handikappdagen.

Då delar handikappförbundet för tredje gången ut bemötandepriset till en person eller organisation som bemöter personer med funktionsnedsättningar på ett bra sätt. Om kören känner sig redo för ett framträdande är den välkommen, säger Sara Bru.

Men målet är inte att bli en kör som uppträder utan att sjunga och trivas tillsammans. Så vad händer efter den sista kursträffen?

– Det är en ekonomisk fråga. Men den främsta frågan är om deltagarna vill fortsätta. Då kommer vi från arrangörshåll att jobba för det, säger Åsa Isaksson.