DELA
Foto: Sanna Könönen-Wahlstedt

De är Rotarys första hedersmedlemmar

Sex av Rotary Mariehamns veteraner utsågs till hedersmedlemmar när klubben firade sitt 75-årsjubileum i lördags.

– Jag brukar säga att Rotary är som en vuxenversion av scoutkårerna. Medlemmarna har höga ideal. Man vill hjälpa andra och ska alltid vara redo.

Det säger Ralph Sjöholm, 86, en av de sex som nu kan titulera sig hedersmedlem i Rotary Mariehamn. Medlem blev han i slutet av sjuttitalet, på förslag av en yrkeskollega.

– Då var vi väl en femtio-sextio medlemmar. Nu är vi över hundra. Och jag har haft alla funktioner utom presidentskapet. Det ville jag inte åta mig. Jag var inspektör på GE-rederiet och reste mycket utan planerade tidtabeller. Därför försökte jag hålla mig undan sådana uppdrag.

Ralph Sjöholm lämnade klubben med ålderns rätt när han fick problem med hörseln.

– Det blev jobbigt att gå på möten. Då är det bättre att låta de yngre ta över. Men den här utmärkelsen berättigar ju till fortsatt deltagande om jag så önskar. Och jubileumsfesten var en riktigt fin upplevelse. Jag känner mig väldigt hedrad och tacksam.

De fem andra hedersmedlemmarna är Stig Dreijer, Guido Lindroth, Roger Rothberg, Leif Jansson och Tor Mattsson.

Två Paul Harris-utmärkelser delades ut. Paul Harris var en amerikansk advokat som tog initiativet till det som skulle bli Rotary i Chicago i början av 1900-talet. Utmärkelsen ges till medlemmar som gjort en betydande samhällsgärning. Mottagare blev Fanny Johansson och Anita Häggblom.

– Två kvinnor som alltid gärna ställer upp, berättar Rotary Mariehamns president Katarina Fellman.

Klubben blev intagen i Rotary International den 13 november 1947. I samband med jubileet släpps en historik av Håkan Skogsjö och Helena Forsgård.