DELA
Foto: Bernt Josephson

”Vi har lyssnat på tystnaden i Sund”

Dagens turister heter Gun och Viktoria Björklund och kommer från Stockholmsförorterna Vällingby respektive Sundbyberg. De tar sig en promenad i Västra hamnen, i väntan på återresan med Rosella till Kapellskär.

Vad har ni gjort på Åland?

– Vi har varit här sedan i lördags och hunnit bada på Prästö och Delvik i Sund och vi har ätit god mat på Smakbyn. Bland det härligaste vi upplevt är att bara sitta och lyssna på tystnaden i Sund.

Någon åländsk favoriträtt?

– Ålandspannkaka samt filbunke med socker, säger Viktoria.

Kommer ni ofta hit?

– Vi försöker komma minst en gång varje sommar. Men det är först de senaste åren som vi verkligen har börjat turista ordentligt. Det är den härliga naturen och lugnet som lockar. Det är alltid skönt att bada här. Språket och atmosfären är mycket trygg, trevlig och välkomnande.

Vad står på er önskelista inför kommande besök?

– Vi skulle vilja utforska de mindre öarna i Ålands skärgård, kanske utrustade med cykel och tält. Det finns ju många bra cykelvägar runt om på Åland.

Vad kan ni rekommendera de som turistar i Stockholmsområdet?

– Det beror på vad man vill uppleva. Medborgarplatsen och Hornsgatan på Södermalm, Gamla Stan och Djurgården, bjuder på både folkliv, nöjen och lite naturupplevelser. Men det är platser som är mycket välbesökta under sommaren. Så det kan bli trångt.