DELA
Foto: Ida K Jansson

”Vi är här för fyrtiosjätte gången”

Båtarna guppar i vågorna och det är gott om frisk luft ute när dagens turister kommer gåendes hand i hand nedför en trappa vid ett annars rätt folktomt ÅSS. Ilkka och Pake Aho kommer från St Karins som är en liten stad utanför Åbo med drygt 30 000 invånare. De seglar, enligt dem själva, hamnens minsta segelbåt

– Den är så liten så man ser bara masten härifrån.

Vad tycker ni om Åland?

– Vi har besökt Åland varje sommar sedan 1958. Vi är här för fyrtiosjätte gången nu!

Hur kommer det sig att ni besöker Åland så flitigt?

– Det har blivit som ett måste att komma hit åtminstone en gång per år. I år har vi redan varit här en gång tidigare i sommar men ibland blir det tre besök per år.

Hur länge stannar ni denna gång?

– Vi kom i söndags och det beror på vädret när vi ger oss av. Just nu blåser det för mycket. Men vi måste åtminstone hem till den 15 augusti då vi har möten inbokade och St Karins svenska skola, där Ilka är skolfarfar, börjar igen.

Vad gör en skolfarfar?

– Vi hjälper till med till exempel matte och så får eleverna läsa för skolfarfar. Jag har varit det i 15 år, förklarar Ilkka.

Vad gör ni helst på era besök?

– Nu har vi nyss besökt sjöfartsmuseet, det har vi inte gjort sedan det byggdes om, men även andra sevärdheter och så träffar vi ibland bekanta här.

Vad ska en turist hitta på i St Karins?

– Åbo ligger ju nära och har många sevärdheter. Men St Karins har många gamla herrgårdar och till exempel Kustö biskopsborg som är från tiden då vi tillhörde Sverige. Där finns även ett minnesmärke från finska kriget år 1808-1809 då man steg iland där för att köra bort Ryssarna från Åbo.