DELA
Foto: Veronika Åström

”Vi är alla bästa vänner”

Anja Hautamäki är ursprungligen från Helsingfors, men har bott i Stockholm i 40 år. Hon åker med m/s Rosella på en dagskryssning, tillsammans med sin dotter Miia, sina två söner Jani och Mika, samt sju barnbarn, för att fira att hon i januari i år fyllde jämnt.

– Jag har också en bonusdotter som har tre barn, som tyvärr inte kunde följa med. Min man gillar däremot inte kryssningar och stannade gärna hemma, säger hon.

Inte heller barnens farmor och farfar hade möjlighet att följa med.

– De har sommarställe i Vätö och åker över tre gånger årligen, säger dottern Miia, som berättar att de brukar åka över på spa i Mariehamn.

Var bor barn och barnbarn?

– Min son Jani och min dotter Miia bor båda i Norrland tillsammans med sina familjer. De har åkt 100 mil i går för att åka med Rosella. Min son Mika har precis flyttat tillbaka till Stockholm från Umeå.

Varför Rosella?

– Det är lagom. Barnen får uppleva båten och havet. Och varandra. Det är viktigt att alla får umgås och att kusinerna får träffas. Vi alla har en väldigt bra relation. Jag är själv ensambarn så jag ville ha en stor familj. Jag kompenserar det nu. Vi är alla bästa vänner.

Vad gör ni ombord?

– Det blir mycket lek och så ska vi dansa disco. Barnen har fått ett glas så att de får fylla på dricka, vilket är uppskattat. Sedan ska vi köpa med oss konjak och whisky då min son Jani ska gifta sig.

Något turisttips i Vällingby?

– Nej, man ska åka upp till Norrland om man vill se något fint. Tornedalen är som en tavla med bergen och älven.

– Där känner jag heller inte att jag behöver vara finsk eller svensk. Jag kan vara både och, tillägger Miia.