DELA

”Varför är vägarna här röda?”

Dagens turister hittar Nyans utsända på Hammarbos parkering i Hamamrland där de stannat med sin husbil. De heter Tapio och Kirsi Aalto och kommer från Urjala som ligger i Birkaland, 40 kilometer från Tammerfors. Paret pratar varken svenska eller engelska, men tack vare en fotograf som erbjuder sina tjänster som tolk, flyter samtalet på relativt smidigt.

Hur kom ni hit?

– Vi kom med skärgårdsfärjorna från Gustavs till Brändö. Sedan övernattade vi en natt på Lappo och sedan i Hummelvik, berättar Tapio.

Vad har ni tänkt hitta på?

– Jag har aldrig tidigare varit på Åland, så vi är intresserade av allt. Vi stannar där vi ser något intressant och har hittills sett Bomarsund och Kastelholm, säger Tapio.

Kirsi berättar att hon har varit på Åland två gånger förut. När hon var barn besökte hon Föglö med sina föräldrar och så har hon varit på en busstur till Åland.

Hur länge stannar ni här?

– Så länge vi vill. Vi har inte bokat någon hemresa än, utan stannar tills vi har sett allt vi vill se, säger Tapio.

Är det något ni blev förvånade över när ni kom hit?

– Varför är vägarna här röda? Det har jag inte sett förut, säger Kirsi.

– Jag är hemma från Lappland, så jag tycker att allt ser väldigt annorlunda och exotiskt ut jämfört med det jag är van vid, berättar Tapio.

Vad rekommenderar ni för en turist i Urjala?

– Väinö Linna är hemma från de trakterna, det finns en fin vandringsrutt där. Och så har det funnits ett gammaldags glasbruk som precis blev nerlagt, berättar Kirsi.