DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Jag har litet att ta hand om”

Dagens turist Börje Malmlund och hans fru Gun väntar på Knipan i Föglö Degerby.
– Vi bor i Täby men jag är född på Flisö här i Föglö. Min pappa Oskar Malmlund var först sjöbevakare. Sen arbetade han på gruvan i Nyhamn och när den lades ner fanns det inte jobb här. Så jag flyttade härifrån som nioåring med föräldrarna.

Har ni sommarboende här på Föglö?

– När vi är här bor vi på Hummersö. Mina föräldrar köpte huset 1951. Pappa dog för två år sedan och nu har vi tagit över huset helt. Vi har ett hus i den fastländska skärgården också. Mamma är från Dalsbruk.

Kan ni tänka er att bli Föglöbor på heltid som pensionärer?

– Sommaren är härlig men det är litet för mycket hus för oss. Pappa jobbade på byggvaruhus och där hade han fri tillgång till material. Och han tyckte om att bygga så jag har litet att ta hand om.

Vad heter hunden?

– Pixi, en labrador som vi haft ett år. Det är en apporterande hund.

Behöver den långa promenader där den kan springa av sig?

– Näe, helst sover den. Den är för fågeljakt. När anden fallit ner i vassen är jaktlabradoren bra på att leta upp den. Det är likadant med morkullan. Den hittar du aldrig om du inte har en hund.

– Hon har tävlat i eftersök men hon tycker bara att det är roligt en gång. Men hon är en underbar sällskapshund.

Vad kan man göra som turist i Täby?

– Täby prästgård är ett vikingaområde. Alla vägar har vikinganamn. Storbonden Jarlabanke levde i Täby och det finns runstenar med information om vem som bodde där och sånt.