DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Åland är lugnt och skönt”

Dagens turister hittas i Degerby, Föglö, där Annika Karlsson och Kattis Ståhl promenerar. Annika Karlsson är bosatt i Kalmar och Kattis Ståhl i Gävle.

Det var att bo långt i från varandra. Hur har ni hittat varandra?

– Vi är väninnor sedan 25 år, när jag bodde i Kalmar, säger Kattis Ståhl.

Vad gör ni här på Åland?

– Vi har några dagar ledigt och var trötta och behöver vila, så vi åkte hit för att göra det och gå på upptäcktsfärder. Vi älskar Åland, säger Kattis Ståhl.

Finns det någon orsak till kärleken?

– Här är så lugnt och skönt. Vackert, säger Annika Karlsson.

– Och det är nära Sverige, men det är ändå att komma bort. Det är också en trevlig båtresa över och här får man ett trevligt bemötande som turist, men man får ändå vara i fred. Ålänningarna är också stolta över Åland, det märks, säger Kattis Ståhl.

Vad har ni gjort här?

– Vi har varit till Geta, säger Annika Karlsson.

– Jag ville visa den fina arkitekturen med husen som är byggda på klipporna. Vi hade med oss en egen fikakorg, säger Kattis Ståhl.

– I går promenerade vi till färjfästet i Eckerö. Det var en fin promenad, säger Annika Karlsson.

Om man kommer som turist till Gävle, vad ska man göra då?

– Spontant tänker jag att man ska åka ut till Bönan, det är ett fint fiskeläge vid havet. Där kan man köpa lite rökt lax på rökeriet och så finns det fina vandringsleder.

Och om man kommer som turist till Kalmar?

– Då ska man åka och se på det fina slottet. Kalmar ligger vid vattnet och är en mysig stad, man kan sätta sig och ta en öl på stan, säger Annika Karlsson.