DELA

”Viktigt att lyssna på barn och unga”

Dagens ålänning Ester Miiros arbetar som samarbetschef på skärgårdssamarbetet och i går höll föreningen ett seminarium om hur barn och ungas delaktighet i samhället kan öka.
Vad är skärgårdssamarbetet för något?
– Skärgårdssamarbetet är en förening som arbetar för att bevara och utveckla skärgården på ett hållbart sätt. Föreningen infattar Stockholms och Uppsala läns skärgård, Ålands skärgårdskommuner, Nylands och egentliga Finlands skärgård. Det är viktigt att vi samarbetar med varandra för ofta har vi väldigt lika problem och vi kan lära mycket av varandra.
Varför är det viktigt att lyssna på barn och unga?

– Om ungdomar trivs i sin hembygd och känner att de har ett inflytande över vad som sker så kommer de troligtvis att flytta tillbaka dit när de har vuxit upp. Det här är viktigt för Åland om vi vill locka tillbaka de som studerar och speciellt viktigt är det för skärgårdskommunerna. Om vi vill ha en levande skärgård måste vi lyssna på vad barn och unga vill.
Vad är viktigt att tänka på för att få ungdomar att bli delaktiga?
– Det är viktigt att verkligen lyssna och ta dem på allvar. Att uppmuntra ungdomarna till att tro att de kan, ge dem verktyg för att kunna påverka och få dem att känna att jag kan göra skillnad.
Och vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till mina barn, min mamma och pappa.

Moa Clemes (praktikant)

redaktion@nyan.ax

Foto: Sophia Gustafsson (praktikant)