DELA
Foto: Patrik DahlblomHAR SETT VÄRLDEN Pensionerade flygvärdinnan Evy Öhrstedt ger sig fortfarande ut i världen i en DC3:a med andra flygveteraner.

”Vi ville köpa grönsaker och honung”

Dagens ålänning Evy Öhrstedt träffar vi på söndagen vid Sjökvarteret.

– Vi skulle gå på Skördefesten men det var ingen sån här i dag. Vi ville köpa grönsaker och honung. Nu åker vi till Ulfsby i stället på vägen hem.

Var är du hemma från?

– Uppsala. Jag hamnade här på Åland tack vare min sambo Jonny Cajanus.

Hur ska man titulera dig?

– Pensionär. Före det var jag flygvärdinna i över fyrtio år. Jag flög överallt, först för Linjeflyg och sen för SAS. Jag trivdes oerhört bra och kunde inte tänka mig något bättre jobb.

Vilken är en flygvärdinnas viktigaste egenskap?

– Man ska vara människokännare och och väldigt anpassningsbar.

– Jag flyger fortfarande i Flygande veteraner, en ideell förening i Sverige som äger nyttjanderätten till Daisy, en DC3:a. Vi har ett program för sommaren som kommer ut på våren och då får medlemmarna boka sig för flygningar. De kan gå till Tyskland där man besöker historiska platser från andra världskriget. Många är intresserade av sånt. Eller så åker vi på flygdagar i Sverige och andra länder.

Vad krävs för att man ska bli medlem?

– Att man betalar några hundralappar om året. Man behöver bara vara flygintresserad. Vi är baserade i Västerås nuförtiden. Vi blev portade från Bromma för de har så mycket annan trafik där.

Vem vill du hälsa till?

– Till mina släktingar och Johnnys familj på Åland. Och till min väninna Kristina Eriksson. Hon var den första jag träffade när jag gick ut med hunden när vi flyttade till kantorsgården i Jomala. Vi hade varsin likadan vit golden retriever-hund. Vi passade verkligen ihop.