DELA
Foto: Annica Lindström<07_Bildrubrik>FAVORITBÖCKER Systrarna Rakel och Selma Hänninen läser finska böcker innan de ska somna.

”Vi vill höra sagor”

Dagens ålänningar Rakel och Selma Hänninen hittar vi vid en sagobok i stadsbibliotekets paviljong. De har kommit till biblioteket för att fira den finska kulturens dag, Kalevaladagen som infaller den 28 februari varje år. Som arrangör för evenemanget på biblioteket står den finskspråkiga föreningen Ahveniset. Det är första gången som föreningen firar Kalevaladagen genom att läsa sagor på olika dialekter.

Varför har ni kommit till biblioteket?

– Vi vill höra sagor, säger Selma.

Kalevala är Finland nationalepos. Vad handlar den om?

– Kalevala består av gamla dikter som samlades ihop under 1800-talet av Elias Lönnrot. I den finns tjuvar, hjältar och trollkarlar, säger flickornas mamma, Lea Hänninen som är ordförande för Ahveniset.

Har ni pratat om Kalevaladagen i skolan?

– Nej. Vi pratar inte så mycket om den finska kulturen. Mest pratar vi om den svenska och nästan alla våra skolböcker kommer från Sverige, säger Selma.

Vem är er finska favoritförfattare?

– Han som skrivit Herra Hakkarainen (Mauri Kunnas red. anm.), säger Selma.

Lea försöker behålla den finska kulturen genom att prata finska med barnen.

– Godnattsagorna är alltid på finska och med flickornas mormor pratar vi också finska. Jag försöker prata finska men de svarar ofta på svenska. Men i bland leker de på finska, som i dag när de spelade dockteater, säger Lea.

Vem vill ni hälsa till?

– Ida och Ellen. Ni är bäst och jag har tappat en tand, säger Selma.