DELA

”Vi var här för 45 år sedan”

Dagens turister har nära till Åland. De bor nämligen i Norrtälje.
I Sjökvarteret strosar Gerd och Lars Elvermark och ser sig omkring. De har just stigit av sina cyklar.
Vart har ni trampat hittills?
– Vi hyrde cyklar i Västra hamnen. Sedan cyklade vi längs med hamnen och runt och till slut hit. Vi har cyklat runt udden som Mariehamn ligger på, kan man säga, svarar Gerd Elvermark.
Vad har ni sett då?
– Mycket fina båtar, den jättefina Pommern till exempel, fortsätter Gerd Elvermark.
Något besök på själva fartyget blev det inte under den första rundan. Cykelturen är delvis till för att rekognoscera inför fler besök.
– Vi funderar på att ta med bilen nästa gång och åka runt lite på Åland, säger Lars Elvermark.
Några definitiva resmål till nästa gång har de ännu inte kommit fram till, men det kan bli lite fiske. De steg av båten och direkt på cykelsadeln. Paret Elvermark är på Åland för andra gången, men den första gången minns de inte mycket av.
– Det var för exakt 45 år sedan, så det var i ungdomen, säger Lars Elvermark.
Vad gjorde ni den gången?
– Vi åkte båt och tillbaka. Jag tror att vi steg av en kort stund i Mariehamn och sedan åkte tillbaka, svarar Gerd Elvermark.
Deras erfarenheter av Åland den här gången är bara fina.
– Det är ju kanon med cyklarna. Åker man till ett nytt ställe och inte vet så mycket om det så ser man ju mycket mer med cykel än om man måste gå, säger Lars Elvermark.
– Det blir roligare med cykel än med bil också, flikar Gerd Elvermark in.
Om en turist skulle åka till Norrtälje, vad får man inte missa?
– Vi är ju nyinflyttade från Örebro, så vi vet väl inte så mycket, men sonen har ju bott där i 15 år, funderar Gerd Elvermark.
– Men jag tycker att man kan stanna i Kapellskär och gå till Riddersholm, som är ett naturreservat. Där finns orkideer tidigt på säsongen. I Södersvik finns ett bageri som gör jättegoda bullar och surdegsbröd..

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax