DELA

Vi tävlade om att spy snyggast

Det är mulet och duggar och tre personer står småhuttrande och fotograferar fasaden till Mariehamns bokhandel. De visar sig vara tyska turister vid namn Christopher Draeger, Bodil Everding och Edgar Voss. De gästar Mariehamn under Cruise Mariehamn.
Var kommer ni ifrån?
– Jag kommer från Berlin, Bodil är ifrån Bremen och Christopher är hemma i Magdeburg. Vi lade till i Mariehamn sent i går kväll, efter att ha startat i Kotka för fyra dagar sedan, säger Edgar.
De senaste dagarna har Åland inte levt upp till sitt rykte om att ha flest soltimmar i Finland direkt. Vad är ert första intryck av Åland?
– Alla verkar väldigt trevliga och vänliga här. Men vädret har som sagt varit uselt, säger Christopher.
– Vi slungades från sida till sida i kojen då vi försökte sova i natt, och nu gungar gatan då vi går, skrattar Bodil.
– Jaa, fyller Edgar i, och fortsätter:
– I går blåste det förfärligt och vi tävlade om vem som kunde spy mest elegant och sportigt över bord. Nu ska vi vila upp oss i 24 timmar, därefter är vi dömda till segling och sjösjuka igen.
Vad skulle ni vilja tipsa turister om som besöker era hemtrakter?
Edgar tar till orda och utbrister ivrigt:
– I Berlin finns det tre måsten. Den lite äldre generationen bör absolut besöka området i Charlottenburg i de västra delarna av Berlin. Där finns en hel del trevliga caféer, restauranger, teatrar med mera. För de unga och trendmedvetna rekommenderar jag Pronzlauer Berg och Friedrichs Hain i öst, som garanterar hippa klubbar och stilmedveten shopping.
– Sist och slutligen tycker jag att man även bör se Berlins problemområden; till exempel de östra delarna av Kreutzberg där det finns mycket fattigdom, kriminalitet och konflikter till följd av en omfattande invandring. Detta för att få en bredare och sannare bild av staden.

LINNEA TILLEMA