DELA

”Vi ska öluffa i skärgården”

Vi träffar Trude Eick från Oslo i Norge ombord på Alfågeln när hon sitter med infomappen om Kumlinge i knäet och planerar semestern. Hon är på väg till Kumlinge tillsammans med sin familj och är något förvånad att mötas av en färja fullsatt av unga festivalbesökare på väg till Island In the Sun.
Varför kom ni till Åland?
– Jag har en bror som har en vän som kommer härifrån. Jag och mina syskon som också har barn brukar varje sommar åka på en resa tillsammans och i år valde vi att utforska Åland under en vecka.
Vad ska ni göra här?
– Vi kom hit i tisdags. Vi har varit i Mariehamn och så har vi varit i Lumparland och bott i ett tipitält. Nu tänkte vi öluffa lite och har inga särskilda planer. Det blir väl sol och bad och sådant.
Vad tycker du om Åland?
– Här finns väldigt många loppisar. Jag tycker det är kul att se att man tar miljö på allvar och återanvänder gamla grejer. Det är också kul med loppisar för att de bevarar ett historiskt arv.
Har du ätit någon Ålandspannkaka än?
– Nej det har jag inte hunnit med.
Vad ska man göra om man besöker Oslo?
– Man kan besöka den nya operan. Om man är intresserad av vintersport ligger den berömda skidbacken Holmenkollen i närheten. I Oslo kan man också ta båt ut till öarna utanför. Vi har också flera fina konstmuseer och det ordnas många bra konserter i staden.

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax