DELA
Foto: Björn Nylund

”Vi ska cykla alla vägar i Lumparland”

Dagens ålänning hittar Nya Åland på golfbanan i Sund. Vid övningsgreenen gör sig Rolf Holm, 73, redo för en golfrunda med hustrun Gunbritt Holm, 71.

Hur ofta blir det golf?

– En gång i veckan. Nu tycker jag det börjar gå lite bättre efter en ryggoperation i december förra året. Jag kunde inte spela alls förra hösten, så det är verkligen jättekul att kunna spela nu, säger Rolf Holm.

Vilken bana föredrar du?

– Kungsbanan ger lite mer.

Det är några rejäla backar på den. Går det bra med ryggen?

– Jag skulle nog greja 36 hål i dag. När jag var 59 spelade jag och Gunbritt 90 hål på en dag. Det är fem rundor.

Vilket kraftprov. Det tar ju minst 15 timmar?

– Ja, vi hade tänkt gå 100 hål, men det gick för långsamt på slutet. Märkligt nog spelade vi också bättre och bättre för varje varv.

Vad gör ni när ni inte spelar golf?

– Slår vass. Den sprider verkligen ut sig numera, säger Gunbritt.

Inte sex dagar i veckan väl?

– Nej, vårt stora projekt är att cykla alla Lumparlands vägar. Vi bor på Ängö som tillhör Vårdö, men har närmast till Lumparland. Då blir det en bit hit till golfbanan också, annars hade vi kanske spelat oftare.

Cykla alla vägar, hur då?

– Vi tar varenda liten väg som finns, varenda avstickare. Vi har några vägar kvar upp mot Lumpo.

Undrar inte folk vad ni gör?

– Jo, när man passerar ett hus och sen passerar det igen på väg tillbaka så kan de komma ut och undra om vi letar efter grannen. Ibland blir vi bjudna på kaffe. Många är väldigt talföra, säger Bengt.

– Mig frågar de ofta ”vems flicka är du?”. Vi brukar reda ut om vi är släkt eller har gemensamma vänner, säger Gunbritt.