DELA

”Vi måste bekämpa stereotypa normer”

För Leo Sarling har feminismen alltid varit en viktig fråga.
– Alla ska ha samma möjlighet att göra det man vill i sina liv, oavsett kön. Och så ser det tyvärr inte ut idag.
Varför är du feminist?
– Jag är feminist för att jag tror på jämställdhet mellan könen. Jag ställer mig bakom de grundvärderingar som feminismen står för. Jag tror att fler personer skulle kalla sig feminister om de visste vad ordet egentligen står för.
Varför behövs feminismen?
– Samhället är ännu inte jämställt, kvinnor och män har fortfarande olika förutsättningar. Med hjälp av feminismen kan vi förändra detta, och det går i rätt riktning.
Var ska vi börja för att nå jämställdhet?
– Vi måste satsa på att bekämpa de stereotypa normer som finns för hur kvinnor respektive män ska leva upp till sin könsroll. Kvinnor får också sämre lön och syns mer sällan i högt uppsatta positioner. Det måste förändras.
Vad gör du för att få feminismens röst hörd?
– Jag försöker att vara öppen med att jag är feminist. Jag försöker också att förändra de felaktiga uppfattningarna som finns om feminismen. Många tror att feminister vill lyfta kvinnorna högre än männen, men så är det inte. Feminismen gynnar båda könen.
Vad gör du utöver att vara feminist?
– Jag bor i Esbo med min flickvän och studerar första året till journalist på Svenska Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors.
Vad gör du helst på fritiden?
– Jag tycker om att åka longboard och att läsa. För tillfället läser jag mest självbiografier.
Slutligen, vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till min familj i Pålsböle, Finström.

Malin Saine