DELA

”Vi ljuger och skojar hela dagarna”

På lastbryggan in till sin butik, Kumlinge andelshandel, sitter Björn ”Nalle” Krogell och tar igen sig en smula. Många Kumlingebor kommer förbi och byter några ord.
– Du har bråttom bara värre, ser jag, skojar någon som går förbi.
Och vem är du?
– Jag är handelsman här sedan mars i fjol. Jag kommer från Nagu, men har jobbat 33 år i Sverige.
Hur mår butiken?
– Nåjo. Den startade 1907, så nog ska vi se till att den lever länge ännu. Det är lugnt på vintrarna. Under sex till åtta sommarveckor ska 65 procent av hela årets inkomster komma in. I juli bara springer jag. Men annars, vi ljuger och skojar här hela dagarna.
Har du ordnat några nya grepp i butiken?
– Jo, jag har inrett en liten kaffehörna och där bjuder jag på gratis internet för den som vill betala sina räkningar över nätet. Jag har också en pärm med riktigt gamla Kumlingebilder med personer som man får hjälpa till med att identifiera. Själv tycker jag att det är det bästa med det här yrket, att man får höra gamla historier från förr om mjölkbåtar och när hela byn var full med hästar. De gamla kommer gärna in och berättar sina historier. Dessutom har jag infört hemkörning åt de som så önskar.
Får du inte tråkigt?
– Nej aldrig. Tiden blir aldrig lång här.
Nu får du hälsa.
Jag hälsar till alla Kumlingebor, till min personal och till Anders Sundman som hjälpte mig med varutransporter från hamnen när min egen bil hade gått sönder.

Text och foto:
Kiki Alberius-Forsman