DELA

”Vi lagar Svinöburgare ombord”

I skärgårdsfärjan Skarvens café jobbar Johanna Silver, från Mariehamn. Hon har arbetat där sedan Skarven kom i trafik för drygt ett år sedan, den 5 mars 2010.
– Jag hör bara gott om Skarven, säger hon med ett leende, med tanke på diverse åsikter som framförts i pressen under det år färjan varit i trafik. Jodå, vad jag får höra så är alla jättenöjda.
Går det åt mycket mat?
– Nej egentligen inte. Bara några få portioner varje dag. Jag tycker fler kunde komma och kryssa och smaka på vår goda mat. Ibland dyker det upp syjuntor eller företag som vill ha middag eller julbord. Det är roligt. Så kunde fler göra. Bara de ringer först så ordnar vi maten.
Har ni någon specialare?
– Jodå, men det är inte mat direkt, det är mer som en smörgås.Vi lagar Svinöburgare ombord. Det är en ostsemla, en tjock bit stekt lördagskorv och ett stekt ägg.
Hur många är ni i köket?
– Vi är faktiskt två kockar ombord. En är för besättningen och en för gästerna. Vi kan hjälpas åt, det känns skönt.
Hur många är ni i besättningen?
– Två på bryggan, tre i maskin och två i köket. Det blir sju tillsammans.
Har du blivit sjösjuk nångång?
– Jag var orolig för det först, men nej. Det kan kränga till lite mitt i faret, men det går snabbt förbi. Skarven är en stabil båt.
Har du långa arbetsdagar?
– Rätt så. Vi börjar sex på morgonen och håller på till 18.30 på kvällen.
Nu får du hälsa.
– Jag sänder en hälsning till mina döttrar, Therése, 14 år och Emma, 13. Så lovade jag att hälsa till alla i besättningen på Skarven också och så vill jag förstås hälsa till alla mina trevliga kunder.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax