DELA

”Vi klarade oss ganska bra från stormen”

Dagens ålänning heter Conny Sjöberg, är 46 år och från Jomala. Han jobbar som nättekniker på Ålands elandelslag och var jourhavande under stormnatten mellan söndag och måndag.
Adventsstormen orsakade stor oro i Sverige under helgen men Conny Sjöberg säger att Åland ändå var ganska förskonat. Det var under natten till måndag som de flesta strömavbrotten skedde.
– Det började under söndagskvällen med ett större avbrott i Bastö, sedan hade vi ett större i Lemström, ett i Geta och ett i Eckerö men vi kunde relativt snabbt lokalisera dem, säger Sjöberg.
De störningar i elnäten som Åland upplevde orsakades av träd eller grenar som fallit över elledningar. Arbetet med att lokalisera avbrotten går till så att Sjöberg stänger av strömmen på mindre områden med hjälp av frånskiljare. Då kan han från kontrollrummet se var den bryts och kan då på ett ungefär säga var den skadade ledningen finns.
– Sedan är det upp till våra medarbetare att fysiskt leta upp trädet eller grenen och ta bort den, säger han.
Går ledningarna av när någonting faller på dem?
– Nej ledningarna tål mycket men om ledningen får kontakt med marken slås de av automatiskt. Men ibland händer det också att ledningar går av helt och hållet. I går hade vi ett ställe där ledningen bröts.
Vad är det värsta du har varit med om?
– När jag har jobbat i kontrollrummet var nog det här den värsta. Men tidigare jobbade jag ute i fält och för några år sedan letade jag brutna ledningar i snöstorm.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till alla våra abonnenter som har tålamod och som förstår att det tar tid att få tillbaka strömmen när våra killar är ute och jobbar.

Johan Orre