DELA

”Vi har varit här femtio gånger”

På en bänk på Torggatan i Mariehamn har Gun och Kaj Malm sökt lite skydd från solen. De kommer från Lovisa och har hunnit tillbringa fem dagar på Åland, berättar de.
Är det första gången ni är här?
– Nej, vi har varit här säkert femtio gånger! Vi har vår dotter här, så det blir ofta att vi kommer hit på besök. Nu för tiden finns det också en söt liten flicka som växer väldigt fort, så nu blir det ännu oftare än tidigare, säger Gun.
Vad har ni gjort sedan ni kom hit då?
– Vi har varit ute vid Nötviken på norra Åland, där de har sin stuga. Det ligger nästan mitt emellan Sund och Saltvik, men det hör till Sund. Vi har fiskat, pilkat strömming, spikat och ditt och datt. Och så var vi på en antikrunda i Hulta.
Hittade ni något fint?
– Jag brukar alltid hitta något, men inte den här gången tyvärr, säger Gun.
– Men vår dotter hittade en gammal barnvagn, säger Kaj.
Kommer ni hit flera gånger i sommar?
– Vi har inte planerat något, men det är inte omöjligt. Men vi har en katt som måste in på hotell, och en stor trädgård där hemma så det är inte bara att åka i väg utan det kräver lite organisering.
Om man kommer som turist till Lovisa, vad ska man göra då?
– Jaa, det undrar jag med, säger Gun med ett skratt.
– Men vi har nog alla möjliga evenemang. Nästa månad håller flera historiska hus öppet och så har vi Svartholm som är fästning från samma tid som Bomarsund. Den ligger på en holme, så man måste ha båt. Där finns restaurang och allt möjligt. Vi har en fin gästhamn också, den har till och med vunnit pris.

Minna Wallén