DELA

”Vi har sålt ungefär 150 granar”

Dagens ålänning är ”grangeneralen” Kjell Häggblom från Hammarland Östanträsk. Tillsammans med ungefär 15 andra medlemmar i Lions club Åland södra har han sålt julgranar på Sparhallens parkering under lördagen.
– Vi hade väl drygt 150 granar när vi satte i gång lite före tio, nu har vi tre kvar, säger Kjell, när vi träffar honom vid 13-tiden.
Är det olika pris på olika granar, beroende på hur fina julgranar de är?
– Nej, alla kostar 20 euro. Men några stycken har vi faktiskt reat bort för halva priset.
– Vill man därtill har sin gran hemkörd så fixar vi det för 5 euro till inom Mariehamn. Vi har två bilar med släp som kört ut granar hela dagen, säkert 50 granar totalt.
Varifrån kommer granarna?
– Vi är cirka tjugo stycken som hugger. Många markägare donerar granar till oss, vi hugger vid ellinjer och i diken. Och så är det sådana som jobbar i skogen som visar oss var vi kan få ta granar där det ändå ska röjas.
Går era granpengar till något speciellt ändamål i år?
– Nej, utan folk får ansöka om bidrag från oss. Nu senast delade vi ut stipendium till Petra Granholm som studerar inom miljö på Island.
– Vi har inga omkostnader, allt vi får in ger vi vidare.
Hur många år har ni egentligen sålt granar här?
– Det vet jag inte exakt, men jag har varit med i Lions i 15 år och alla de åren har vi sålt. Så det är åtminstone 20 år.
Vem får din Dagens ålänning-hälsning?
– Jag skickar min hälsning och tack till alla markägare som donerat granar till oss. Och till alla grankunder, vi är tillbaka nästa år igen.

Text och foto: ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax