DELA

”Vi har paddlat kajak runt hela Åland”

Vi träffar dagens turist Richard Hilger när han spatserar runt i Sjökvarteret, för dagen dränkt i härligt solsken. Familjen är inne i stan och handlar. Han kommer från Düsseldorf och har varit på Åland i flera veckor.
Det är första gången han och hans familj är på Åland, men i Finland har de varit tidigare. Och det var också den vägen de kom till Åland, med färjan från Helsingfors.
Hej! Vad gör du på Åland?
– Jag är här med min familj. Vi har paddlat kajak runt hela Åland med start och mål i Bomarsund. Nu är vi några dagar i Mariehamn innan vi reser tillbaka till Tyskland.

Vi får veta att paddlingen runt Åland var en rejäl tripp, som tog hela 12 dagar för Richard och hans familj att slutföra. Till sin hjälp hade de ett sjökort och gps-navigator.
Hur har tiden här varit, tycker du?
– Sagolik. Vädret har varit bra och vi har haft en underbar vistelse. Vi tycker att det är fantastiskt med allemansrätten som ni har här, att man kan tälta överallt och att naturen är till för alla.
Vad är det bästa med Åland?
– Det vackra landskapet och vänliga människorna. Men också att få njuta av naturen och lugnet.
Hur ser ni på att kanske återvända i framtiden?
– Det kan vi definitivt tänka oss.
Vad ska man göra om man kommer till Düsseldorf?
– Då ska man gå till Gamla stan, där krogarna ligger som pärlband efter varandra. Eller så kan man gå och shoppa.
Och efter att Nyans reporter fått en välbehövlig dos uppfräschade tyskakunskaper säger vi hej då och trevlig fortsatt vistelse på Fredens öar.

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@nyan.ax