DELA

”Vi har just missat färjan”

Vid Svinö färjfäste i Lumparland står en enda bil parkerad i kön till färjan. Bilen är svenskregistrerad och vid den står Jarkko Hohtari från Ekerö utanför Stockholm.
– Jag är här på Åland för hjälpa min kompis att snickra lite ute på hans stuga. Och så har vi just missat färjan, säger han och skrattar.
Det visar sig att kompisen, Patric Wesslund – vars stuga ligger på Flatskär i södra Föglö – har sett fel på tidtabellen. Nästa färja ut till Föglö går om två timmar. Men det verkar inte gå så stor nöd på de båda vännerna ändå.
Jarkko Hohtari har varit på Åland många gånger förut, säger han.
– Det börjar nog bli en 20 gånger kanske. Nu ska jag vara här en vecka ungefär.
Vad är det ni ska snickra där ute på stugan?
– Det ska bli ett utedass och ett förråd.
Vad gör du annars, hemma i Ekerö?
– Jag är projektledare på Siemens. Jag har hand om högspänningsställverk. Det är dit som kraftledningarna med 400 000 volt som går genom skogen leds.
Om man turistar i Ekerö, vad tycker du att man ska hitta på då?
– Drottningholm är ju en klassiker, om man vill hälsa på kungen.
– Stockholms skärgård har väldigt bra reuljärbåtar och fina bed and breakfast-ställen om man vill göra det. Stockholms skärgård är nog mer turistanpassad än Ålands, där finns mycket att göra, inflikar Patric.
– Och där finns fin natur, men det är man ju van vid om man kommer från Åland. Då kanske shopping på Drottninggatan lockar mer, säger Jarkko.

Minna Wallén