DELA

”Vi har handlat åländska saker”

Dagens turister Stefan Jansson och Lise-Lotte Jansson från Alunda, utanför Uppsala har sökt sig in under träden i Östra hamnen för att äta en glass i skuggan.
När kom ni till Åland?
– Vi har varit här sedan i torsdags, men det här är inte första gången vi är här. Det börjar väl bli runt 10-20 gånger nu, säger Lise-Lotte.
Oj, det var många gånger! Vad är det som gör att ni kommer tillbaka gång på gång?
– Närheten till havet. Det är väldigt mysigt här, säger Lise-Lotte och Stefan nickar instämmande:
– Sen är det så skönt att bara få komma bort och slappna av. Man slipper stressa upp sig över något, för det finns inte så mycket annat än att slappa att göra här.
Vad har ni gjort de här dagarna då?
– Vi har tittat på cruisingen som har varit. Vi har en själva en fin, gul Chevrolet Chevelle -69 som vi har deltagit med andra år i cruisingen. Men den fick bli hemma i år, vi tog husvagnen i stället. Det är mer plats att sova i den, säger Stefan med ett leende.
– Vi har sett så många fina bilar. Det var en röd som vann utställningen i Badhusparken i lördags som var riktigt fin. Sedan har vi solat och tagit det lugnt i Eckerö, säger Lise-Lotte.
När åker ni hem igen?
– Vi tar färjan nu i eftermiddag (läs:i går). Vi är väldigt nöjda med semestern, vädret kan man verkligen inte klaga på! I dag har vi mest packat i hop och sådär, säger Lise-Lotte.
– Och vi har handlat åländska saker att ta med oss hem! Sips, öl från Stallhagen och surskorpor, flikar Stefan in.
Om jag kommer som turist till Alunda, vad får jag inte missa då?
– Öregrund och Östhamn är fina sjöstäder med bra restauranger, säger Stefan.

Josefin Grunér