DELA

”Vi hade 30 grader varmt varje dag”

Inne på Byggvaruhuset i Mariehamn märks julruschen så här veckan före jul. Dagens ålänning Rasmus Schönberg vet – han är en av de 45 anställda på företaget som noterar ett förändrat köpbeteendet hos kunderna i december.
– Köpruschen är betydligt större nu jämfört med andra månader på året. Och det märks att folk är här för att handla presenter i större utsträckning än annars; det är mer den typen av varor och mindre av skruv och spik om man säger så.
Har det märkts en stor skillnad de senaste två veckorna?
– Jag har varit bortrest sen slutet av november och precis kommit hem, så för den perioden kan jag inte svara. Men visst märker jag en skillnad nu i antalet kunder jämfört när jag åkte i väg.
Var semestrade du?
– I Sharm el-Sheikh i Egypten. Jag och min syster och hennes kompis var där i två veckor och hade 30 grader varmt varje dag.
Hur var omställningen att komma hem till snön här hemma?
– Nånstans visste man väl vad som väntade, men när vi landade på Arlanda var det minus tio och en väldig massa snö. Just temperaturskillnaden på 40 grader gjorde det till lite av en chock.
För många är julhandeln en stressfaktor. Vad innebär den för dig?
– Jag tar en dag i taget och stressar inte upp mig för att jag känner att jag måste handla en massa. Och jag behöver inte röra mig så långt för att handla heller för den delen, jag kan göra min shopping på lunchrasterna (skratt).
Avslutningsvis, vem vill du skicka din hälsning till?
– Till min familj och mina arbetskollegor!

Text & foto:
Oskar Magnusson