DELA

”Vi fick ha skyddskläder i datarummet”

Dagens ålänning Birgit Kroneld promenerar i bitande motvind över Klinten. Hunden Benny drar envist åt motsatt håll, hemåt. Birgit är med i Mariehamns pensionärsförening och ansvarar för att klippa ut relevanta artiklar och notiser ur tidningarna, oftast döds- och födelseannonser. Föreningen har 945 medlemmar.
Vad gör ni i föreningen?
– Vi gör massor. Vi håller datakurser, sjunger i kör, vi har en bokklubb och vi reser.
Vart gick senaste resan?
– Det var en bussresa till Paris, det är nog den största resan föreningen gjort. Jag stannade tyvärr hemma, min rygg skulle nog inte hålla för en så lång bussresa.
Vad betyder föreningen för pensionärerna?
– Den har otroligt stor betydelse för till exempel utflyttade ålänningar som kommer tillbaka när de blir gamla. Många sitter annars hemma ensamma och det är inte riktigt bra. Man kan inte sitta och fundera på var det gör ont.
Vad gjorde du innan pensionen?
– Jag jobbade på Telegrafen. Vi skickade telegram och före det använde vi telefax. Jag minns de första datorerna som kom också. Vi besökte Helsingfors datacentral och fick stå bakom en glasvägg i skyddskläder för att inte damma ner datorerna.
Då använde du säkert mobiltelefon tidigt också?
– Ja den första som kom hette 450, sedan kom 900. Jag tog med mig en sådan där stor sak till Gävle för att killarna på jobbet skulle se om det hördes ända dit.
Vem vill du hälsa till?
– Alla som känner mig, och det är många.

Text och foto:

tanja.lonnqvist@nyan.ax