DELA

”Vi är så många med samma namn”

Åbobördiga Ulla Mäkinen är på Ålandssemester för andra året i rad. I tio dagar har hon vandrat omkring i landskapet och njutit av sommarvädret.
Varför åkte du hit igen?
– Här är så vackert och varmt. Och rent. I Åbo är det inte alls lika rent som här, där ligger det skräp överallt. Men titta omkring dig, här finns inget skräp, säger Mäkinen.
Vad har du gjort här?
– Jag och min dotter och hennes barn har rest omkring på Åland. Vi tog båten till Kapellskär ett par gånger, men annars har det varit promenader i Mariehamn. Vi tog oss ända till Eckerö också. Vi har verkligen haft tur med vädret. Det regnade bara en dag.
När åker du?
– Jag åker hem till Åbo i morgon. Dottern och dotterbarnen sticker till Luxemburg, skrattar Mäkinen.
Mäkinen börjar berätta om Åbo och mängden Ulla Mäkinen som bor där. Ibland blir det kusligt att läsa tidningen då det finns så många Ullor i faggorna.
– Ja, jag läste faktiskt en dödsannons i dagstidningen Turun Sanomat i dag för en Ulla Mäkinen, 67 år, bosatt i Åbo. Det är jag på pricken. Men man vänjer sig. Vi är så många med samma namn, skrattar Mäkinen.
Nyans reporter står kvar med munnen på vid gavel. Han glömmer totalt bort att fråga om resetips för de som planerat in en Åbovistelse i sommar. Nyans reporter är dock själv från Åbo. Nödlösning: vandra in på spelbutiken Enter på Humlegårdsgatan, drick en kall läsk och spela lite Super Mario Bros gratis.

Text och foto: Adrian Grönqvist