DELA

”Underbar natur och härliga människor”

Dagens ålänning Renate Bekmann-Appelqvist träffar vi vid Svinö färjfäste i Lumparland. Hon bor i närheten och är på höstpromenad med en bekant.
Du låter som om du har dina rötter utomlands.
– Jo, i Tyskland. Jag flyttade till Finland 1967.
Varför det?
– Jag besökte en väninna i Finland redan 1959 och tyckte att det var ett underbart land, med underbar natur och härliga människor. Jag bara bestämde mig för att flytta till Finland när jag blev vuxen. Jag doktorerade i finska vid Hamburgs universitet. Sedan fick jag ett lektorat i tyska vid Åbo akademi.
Vad tyckte din familj om att du blev nordbo?
– Hamburg är nära Östersjön. Mina föräldrar bodde här ibland för att vara nära mig. Min mor är begravd på Lumparlands gravplats. Vi blev nordbor!
Hur blev du och maken Henrik Appelqvist lumparlänningar?
– Vi var på väg till Föglö när vi såg ett hus vid vägen som verkade vara tomt. Jag frågade en bybo vems huset var och fick svaret ”det här är mitt föräldrahem”. Det räckte med att se verandan, sedan visste jag att det här var huset jag skulle ha.
Hur är livet som pensionär?
– Jag tar hand om huset och sköter trädgården i harmoni med årstiderna. Men jag har hela tiden fortsatt med översättningar och språkgranskningar.
Vad tycker du om makens framgångar i lagtingsvalet? (Han ställde upp på en egen lista och fick många röster, men ingen lagtingsplats).
– Jag är realist och tänkte att det kunde gå hur som helst. Det viktigaste var att han fick ut sitt budskap till väljarna.
Vem vill du hälsa till?
– Alla mina åländska före detta elever vid Hanken.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax