DELA

”Två finska killar lärde oss bada bastu”

Det unga Parisparet Leon-Paul Schwab och Alice Jacquelin står vid färjfästet i Degerby och väntar på Skarven. Hyrcyklarna är fullastade med tält, kläder och allehanda attiraljer som behövs för två veckar på två hjul.
Har ni varit till Åland förr?
– Nej, det är första gången vi är i Skandinavien. Vi flög till Stockholm och tog färjan till Åland. Vi ville göra en cykelsemester i skärgården.
Hur länge har ni cyklat runt nu?
– I tio dagar. Vi började i Mariehamn och for norrut till Geta, Saltvik och sen ut till Vårdö, Brändö, Kumlinge och idag Föglö.
Har ni cyklat mycket i regn?
– Vi har haft jättefint väder tycker vi, det är bara en dag som det regnat hela dagen. Vi har ju till och med blivit lite solbrända.
Vad har ni gjort annat?
– Beundrat naturen, simmat i havet och bastat på riktigt för första gången. Två finska killar visade oss hur man ska göra, att man ska vara naken och använda björkris.
Kommer ni tillbaka till Åland?
– Vi har pratat om att komma tillbaka en sommar och hyra en stor stuga på norra Åland. Då kan vi kanske locka med oss våra vänner också, de vågade inte komma nu för de tror att det är jättekallt här. Men nu har vi bildbevis på att det är varmt och soligt.
Vad ska man göra som turist i Paris om man redan varit uppe i Eiffeltornet?
– Man kan vandra längs Canale Saint Martin eller ha picknick i parken Butter Chaumont. Det är jättefina ställen som inte många turister hittar.

Anne Sjökvist