DELA

Thyborön … harkl …

I sommarköket finns radion. Och på verandan. Dagarna i ända.

Radiodygnet börjar med lokala nyheter från Ålands Radio – om hur många katter som blivit överkörda, om att ett torg önskas i Godby, om hur få bilister som blinkar i korsningar, om en stuga som byggts nära ett örnbo – och slutar med land- och sjöväder på P1, 22.50, vår tid.

Däremellan ryms Ring P1, kulturdebatter, världspolitik, Filosofiska rummet, Konflikt, Spanarna och inte minst Sommarpratarna som varit mycket intressant lyssning både i Ålands Radio och P1 denna sommar.

Så nog blir gobbin och Inga Heller klokare för varje radiodag som går. Ett medvetet val har varit att inte ha tv på stugan.

– Man överlever faktiskt utan dumburk, säger gobbin.

– Man sover bättre när man med radions hjälp fått skapa egna bilder och kunnat handarbeta samtidigt som hela världen ljuder omkring sig, säger Inga Heller.

På sistone har läget blivit något förvirrat.

I P1 läser en ny stjärna vid namn Hanna Nordenswan nyheter på klingande finlandssvenska så man tror man råkat hamna på Radio Vega. Hon har arbetat på Åland liksom Naila Salim, som numera rapporterar från Indien och Pakistan på bred skånska. &tab;&tab;&tab;&tab;&tab;Katarina Helmersson är inrikesreporter på Sveriges Radio, Christer Fridén hördes för inte allt för länge sedan från någonstans långt bort, liksom Ami Hedenborg och Pelle Thörnberg. Alla har jobbat på Ålands radio.

Nyanvikarien Axel Kronholm från Jomala Önningeby, ger oss i dag radioglimtar från Burma och Island och resten av världen. Åland är rena plantskolan vad gäller radiojournalister.

En radiometerolog skulle en gång berätta för sin bror om familjen kunde komma ut till broders stuga till midsommar. Detta var långt före mobiltelefoner och Facebook. Vad göra?

– Om jag harklar mig direkt efter Thyborön – då vet ni att vi kommer, löd beskedet.

Thyborön kommer allra först i den rikssvenska sjörapporten. Det är en ort längst västerut på Jylland, innan Atlanten tar vid. Kråkorna vänder åter mot land där, sägs det.

Hur det lät i sjörapporten?

– Thyborön – harkl – ursäkta mig…