DELA

Tanken på utställning kittlar

Nya Åland hittar tisdagens Dagens ålänning, Bo Söderlund, på Sandåsen i Hindersböle i Mariehamn. Sandåsen är både hans arbetsplats och hem eftersom han är son i familjen som äger och driver handelsträdgården.
– Jag jobbar här i väntan på annat jobb. Nu när det är snåla tider och euron är svag lönar det sig att jobba på Åland ett år och vänta med studierna. Att ta ett sabbatsår, kan man kanske säga fast jag inte är mitt i några studier just nu utan blev klar i våras.
Blev du student då?
– Man kan säga att jag blev student. Jag fick behörighet att söka till universitet och högskola då jag gick ut skolan på Öland.
Hur var Öland?
– Det var själva folkhögskolan som var den stora upplevelsen. Jag hade aldrig bott på internat tidigare. Det gav fina upplevelser.
Här är du känd för din konstnärlighet, är du konstnär?
– Lokalt skulle jag våga säga. Fast jag hade faktiskt en utställning på konstmuseet i Kalmar.
Hur är dina möjligheter att försörja dig som konstnär?
– Befintliga.
Du målar en slags serieinfluerad popkonst, vad är din genre?
– Jag tycker inte om genre men man kan kanske säga att jag har en konstnärlig dialekt som rimmar bra med dagens kultur. Genrestämpeln kan jag få när konsthistorikerna börjar behandla mitt liv i retroperspektiv.
Hur har sommaren varit?
– Snabb och seg, det känns som om den har börjat först nu.
Har du några speciella minnen?
– Daniel Rosenqvists grillfest och Island in the sun.
Och har du någon speciell förväntning inför hösten?
– Anställning. Någonstans kittlar tanken på att ha en utställning, jag har inte haft det sedan 2010. Men jag vill inte lova något.
Vem vill du hälsa till?
– Till Moo, Dennis och Svensson & company på Öland.

Text och foto:

titte.tornroth@nyan.ax