DELA

”Sottunga finns alltid i mitt hjärta”

Susanne Blomster från Ekenäs är på cykelsemester med en kompis och har precis anlänt till Snäckö färjfäste för att åka över till Hummelvik. Hon står vid tidtabellstavlan och är lite osäker på om hon och kompisen är på rätt ställe. Efter en diskussion och lite efterforskningar kommer vi gemensamt fram till att de hittat rätt och alltså inte behöver cykla tvärs över Kumlinge för att komma med rätt färja.
Hur länge har ni varit på Åland?
– Vi kom igår. Vi har sett S:t Annas kyrka och bautastenen. Och så har vi gått en naturstig. Igår åt vi på restaurang Kastören, det var jättegod mat.
Hur planerar ni att cykla resten av semestern?
– Vi ska till Hummelvik och sedan vidare mot Sund och se Kastelholm och Bomarsund. Sedan blir det Mariehamn, en natt i Lumparland och så hem med skärgårdsfärjan till Galtby.
Har du varit på Åland förut?
– Jag har faktiskt bott på Sottunga i tre år. Det var tio, elva år sedan. Och så har jag varit här i ungdomen, men det minns jag inte så mycket av.
Varför flyttade du från Sottunga?
– Det blev för trångt för min son. Men det är en jättefin holme som alltid kommer finnas i mitt hjärta. Åland är jättefint.
Om man kommer som turist till Ekenäs, vad ska man se då?
– Man kan besöka gamla stan, det är lite som Bullerbyn med gamla välbehållna trähus. Så har vi Knipan, en restaurangbåt ute på vattnet. Det finns också en gästhamn och så kan man ta Sunnan och åka ut i skärgården.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax