DELA

”Som lokalbefolkning blir man hemmablind”

I Föglö Degerby slår klockan snart 12. Det är med andra ord dags för lunch. På matstället mitt i byn har en handfull män slagit sig ner vid olika bord för att äta av dagens husmanskost. Ingen av dem anmäler sig frivilligt som dagens ålänning och föreståndarinnan har fullt sjå mitt i lunchruschen.
Men så stiger Roger Helin in genom dörren och vi blir tipsade om att han minsann vore en alldeles utmärkt person att tala med. Sagt och gjort – dagens ålänning är Roger Helin, pensionär och bosatt i Föglö Sonboda.
Vad gjorde du innan du blev pensionär?
– Jag var bro- och hamningenjör på trafikavdelningen.
Men vi har förstått att du inte ligger på latsidan som pensionär heller?
– Tja… jag tillhör styrelsen för Föglö hembygdsförening och just nu renoverar vi mangårdsbyggnaden vid Enigheten.
Vad har ni gjort där hittills?
– Far dit och titta själva, vi har en tjej där som tapetserar nu. Och så har vi slipat golven bland annat. Det blir en allmän uppsnyggning.
Och vad gör du annars om dagarna, när du inte renoverar?
– Ja vad gör en pensionär? Jag sitter i styrelsen för Föglö fastighetsbolag också, vi ser till att lägenheterna är up to date. Så nog har jag att göra så att det räcker till.
Om man kommer till Föglö som turist, vad ska man hitta på då?
– Det beror på när du kommer.
Om man kommer nu på vintern?
– Ja vet du, det är inte mycket det. Vi har ju vår fina natur, annars vet jag inte. Man kan ju fara ner till Enigheten till exempel, men som lokalbefolkning blir man ju hemmablind och ser inte allt det som andra ser här.
Till sist, vem vill du hälsa till?
– Sätt till vår tapetserare och målare på Enigheten, Cilla Suomi heter hon.

Minna Wallén