DELA

”Snart kanske jag köper ett hus här”

Inne på stadsbiblioteket i Mariehamn hittar vi Maiju Ruotsalainen som sitter i en soffa med sin lapotop uppslagen.
Vad gör du för något?
– Jag skickar e-mail till min skola. Jag skulle egentligen bli färdig för flera år sedan men jag har inte gjort slutarbetet tidigare. Men jag har en sista chans nu, det måste vara klart i april.
Vad studerar du?
– Jag ska bli idrottsledare. Slutarbetet blir nog klart, hoppas jag.
Maiju kommer ursprungligen från Tammerfors och berättar att hon studerar på distans vid Vierumäki högskola i riket. På Åland känner många till henne som fotbollsspelare i Åland United.
Hur länge har du bott här?
– I fyra år, men jag har varit borta lite emellan. Jag bodde sex månader i Italien till exempel.
Hur länge tror du att du stannar här?
– Jag har sagt varje år att nu är det det sista, men nu är det min femte säsong här. Så kanske jag köper ett hus här snart, säger hon och skrattar.
Något sportlov från fotbollen blir det inte.
– Vi har träningar hela veckan och en turnering till helgen. Där deltar två lag från Finland, ett från Sverige och ett från Danmark. Det är Fifa (Internationella fotbollsförbundet) som betalar, de vill se vilka skillnader som finns mellan de olika ländernas topplag.
Hur tror du att ni kommer stå er i den nordiska konkurresen?
– Jag tror tyvärr att Finland ligger lite bakom fortfarande. Men vi kommer närmare hela tiden. De andra har haft en professionell liga längre och har kunnat satsa ordentligt. Nu kan vi också det men det tar ju lite tid.
Och så får du hälsa!
– Jag vill hälsa till… jag vet inte vad hon heter men vi kallar henne ”Eckerö lady”. Hon jobbar i cafeterian på Eckeröhallen och är alltid så snäll och trevlig.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax