DELA

”Småstadskänslan i Mariehamn viktig för turismen”

Att hitta dagens ålänning i Föglö skolas lärarrum verkar vara ett hopplöst företag men plötsligt skrider Brita Enroth-Lindén från Mariehamn in och uppdraget är räddat.
Vad gör du här?
– Jag är studiehandledare vid yrkesgymnasiets hotell- och restaurangprofil och ska hit och informera niorna om våra utbildningar. Vi brukar inte vara ute så mycket till skärgårdsskolorna men hängde på nu när yrkeshögskolan ändå skulle hit.
Har du några intressen utöver jobbet?
– Tja, jag har ju mitt hus och min trädgård att ta hand om. Och så är jag väldigt intresserad av miljöfrågor, speciellt av frågor som rör Mariehamns stadsmiljö.
Aha. Vad tycker du om att stadsbussen blir avgiftsbelagd från 1 juni?
– Det tycker jag inte alls om. Speciellt kommer det att drabba åldringar tror jag. Min egen mamma till exempel åker ofta buss eftersom hon har svårt att gå. Hon tar bussen till Magazin och går tillbaka. Det håller henne aktiv. Men gamla har inte mycket pengar och om det blir dyrt att åka buss kanske de inte far alls utan blir sittande hemma. Jag tror också att fler kommer att åka bil när bussen börjar kosta och det är ju illa för miljön.
Vad tycker du annars om Mariehamn?
– Centrum tycker jag börjar bli en sorglig historia. Blir det höghus försvinner småstadskänslan och det är ju den turisterna gillar. Det är inte bra för turismen.
Och vem vill du hälsa till?
– Jag får väl säga som alla andra: till alla som jag känner.

Anne Sjökvist