DELA

”Slå in en spik i granen”

På Torget står Torsten Andersson från Lumparland Svinö och säljer julgranar. Han är utrustad med såg och har tomtemössa på huvudet. Kunderna tittar och köper – Torsten är den enda granförsäljaren.
– Vi har varit två stycken här. Men den andra har slutat, han har slut på granar.
Varifrån kommer dina granar?
– De kommer från både Lemland och Lumparland. Min familj driver Svinö stugby och många av granarna är sådana som jag har röjt från vägkanterna vid skogsskiftena och på stugbyområdet. Vi tycker att det är bättre att sälja dem som julgranar än att bränna upp dem.
Är det svårt att hitta passliga julgranar?
– Visserligen. Det är inte bara att gå ut i skogen.
Vilka granar är populärast?
– Kalle Anka-granar, alltså granar som är täta, jämna i formen och vida nertill. De är populära, men de finns sällan. Det är stor skillnad på tycke och smak, och förstås på vad folk har för bostäder. Har man en liten lägenhet så behöver man förstås en smal gran. Något som jag har märkt är att den nya modellen på hus, två våningar med högt i tak, gör att man vill ha långa granar. Den längsta jag har sålt i år till ett privat hem var fem meter.
Vad ska man göra för att granen inte ska börja barra så fort?
– Ta inte in den i värmen för tidigt. Ett bra knep är också att ta en fyratumsspik och slå in den underifrån i stammen så att spiken sticker ut cirka 10 cm. Då når den ända ner i den spetsiga julgransfoten och det är mycket lättare att få granen rak. Via hålet suger granen också lättare upp vatten.
Vad har du själv för julgran?
– Den som blir över.
Och till sist: Vem vill du hälsa till?
– Till min fru Eira och min son Mikael som är på väg hem från Holland där han studerar det här året. Och så till Jörgen Karlsson som jag samarbetar med med granarna.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax