DELA

”Skotska golfbanor är speciella”

Vi träffar dagens ålänning Åse Raske när hon tar en paus från jobbet som fysioterapeut på Medimar och passar på att göra några snabba shoppingärenden.
– Annars är det fullt upp på jobbet. I dag har vi mottagnings- och operationsdag, säger hon.
Hur länge har du bott på Åland?
– I fem och ett halvt år nu. Vi flyttade hit för att Erkki (Venäläinen, Åses sambo reds. anm.) anställdes som klinikchef på ÅHS. Sedan fick jag höra att Medimar skulle öppnas, och då blev vi kvar.
Var på Åland bor ni?
– Vi har precis flyttat till Geta. Vi har byggt ett hus vid Havsvidden och det blev klart i december. Det är väldigt härligt där, lugnt och skönt och havet ändrar färg varje dag. Vi trivs jättebra.
Berätta något om dig själv som folk kanske inte känner till.
– Att jag spelar otroligt mycket golf! Jag har 7,4 i handicap och jag spelar både här på Åland och på andra banor. Många ålänningar spelar nästan enbart här hemma, men jag spelar lite överallt.
Vilken är den bästa bana du spelat på?
– Old Prestwick i Skottland. Det är en jättegammal bana där det spelats många stora mästerskap. Man känner historiens vingslag när man går där. Det är en speciell, vacker, rolig och svår bana.
Även andra skotska banor tilltalar Raske.
– I Skottland spelar man på linksbanor som ligger vid havet och det brukar vara mycket buskar och ruff. Man kan bara ana att det finns en green bakom kullarna.
Nu får du hälsa till någon.
– Då hälsar jag till Katarina (Stylander) som är ny hotellchef på Havsvidden. Hon ligger hemma och är sjuk i dag, så hon kan behöva en hälsning!

Text och foto: Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax